20:06 07.06.2021

Землеробство на півдні України з кожним роком стає все більш ризикованим - міністр Лещенко

2 хв читати
Землеробство на півдні України з кожним роком стає все більш ризикованим - міністр Лещенко

Дві третини території України фактично розташовані в зоні ризикованого землеробства, 6 млн га земель сільгосппризначення потребують консервації, цей процес особливо помітний на півдні країни, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко на форумі "Україна 30. Екологія" в понеділок.

"Або ми переоснащуємося і відповідаємо сучасним викликам екологічних загроз, або сільське господарство України втрачатиме свої лідерські позиції. Сьогодні 2/3 нашої території фактично розташовані в зоні ризикованого землеробства. Критичними останніми роками для нас є липень і серпень. Минулого року в деяких областях протягом чотирьох календарних місяців взагалі не було опадів", - зазначив він.

Міністр уточнив, що реакцією на кліматичні зміни має стати точне і дбайливе землеробство для підвищення врожайності й оптимізації використання ресурсів; консервація та виведення з обігу деградованих земель для їх відновлення; відновлення зрошувальних систем для раціонального використання запасів вологи в ґрунті.

Лещенко зазначив, що аграріям слід відходити від класичної технології оранки та переходити на технології Mini-Till та Strip-Till.

"Це енергозберігаючі технології, які передбачають мінімальне проходження полем, зосередження біоти в ґрунті, збереження залишків на полях, а також зменшення витрат пального і хімічних препаратів на 30%. Аграрії, які не перебудовуються під сучасні технології обробки, стають неконкурентними", - зазначив міністр.

За його даними, понад 6 млн га земель сільськогосподарського призначення потребують консервації, і відсутність робочого механізму консервації може призвести до втрати великої кількості родючих земель.

"У нашому законопроекті №2194 він прописаний, і в найближчі три місяці Кабінет Міністрів України ухвалить відповідну постанову. Відбуватиметься консервація землі на основі аналізу ґрунтів, супутникового моніторингу. Вся інформація відображатиметься в нашому геопорталі відкритих даних", - уточнив Лещенко.

Strip-Till - технологія обробки ґрунту на глибину до 15 см з одночасним посівом виключно в зоні ряду, водночас міжряддя разом зі стернею і мульчею з подрібнених залишків рослин-попередника залишаються незайманими.

Технологія Mini-Till передбачає подрібнення рослинних залишків комбайнами одночасно зі збиранням врожаю; лущення стерні відразу після збирання попередника на глибину 6-8 см; осінню обробку дисковими боронами на глибину 15-18 см; і глибоке розпушування ґрунту на глибину 35-40 см раз на три роки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА