12:20 16.06.2021

Голова наглядової ради "Нафтогазу" ініціювала відсторонення голови правління Вітренка через припис НАЗК

2 хв читати
Голова наглядової ради "Нафтогазу" ініціювала відсторонення голови правління Вітренка через припис НАЗК

Голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд ініціювала відсторонення голови правління Юрія Вітренка через припис Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Я скликала позачергове засідання наглядової ради, щоб обговорити відсторонення голови правління. Задля забезпечення дотримання високих стандартів належного корпоративного управління, я вважаю, що таке відсторонення відповідає інтересам "Нафтогазу" та України", - зазначено у заяві Споттісвуд, текстом якої володіє агентство "Інтерфакс-Україна".

За її словами, після оприлюднення НАЗК припису Кабінету Міністрів скасувати рішення про призначення головою "Нафтогазу" Вітренка вона обговорила ситуацію, що склалася, з акціонером компанії - КМУ, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і главою Мін'юсту Денисом Малюською.

"Прем'єр-міністр України зобов'язався прийняти остаточне рішення, зокрема вирішити питання про припинення терміну дії контракту з Юрієм Вітренком, як потрібно, протягом 10 робочих днів із 15 червня 2021 року", - зазначила Споттісвуд.

Вона наголосила, що Вітренко відмовився добровільно призупинити виконання своїх обов'язків на цей період. Він також не став проводити будь-яких консультацій із членами правління або наглядової ради про своє рішення оскаржити припис НАЗК.

"Наглядова рада схвалює негайні кроки прем'єр-міністра України та КМУ щодо термінового й остаточного вирішення цього важливого питання", - резюмується у заяві.

Як повідомлялося, НАЗК у приписі зажадало скасувати як незаконні пункти 8 і 9 розпорядження уряду №370-р, згідно з яким Юрія Вітренка обрано і призначений головою правління НАК "Нафтогаз України".

У НАЗК зазначають, що закон України "Про запобігання корупції" передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року не можна приймати участі в керівництві організаціями, на які можна було впливати під час роботи на державу. Водночас таке обмеження діє незалежно від того, скільки людина працювала на посаді до звільнення.

За даними проведеного НАЗК моніторингу, Вітренко на посаді в.о. міністра енергетики в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності "Нафтогаз України".

У свою чергу у прес-службі "Нафтогазу" зазначили, що припис НАЗК є упередженим і буде оскаржений у судовому порядку. У НАК також повідомили, що відсутність порушень норм закону під час укладення трудового контракту з Вітренком підтверджена висновком Інституту держави і права ім. Корецького.

Як повідомлялося, з 29 квітня 2021 року на посаду голови правління НАК "Нафтогаз України" замість Андрія Коболєва призначено Вітренка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА