15:25 16.06.2021

Банкіри очікують від НБУ підвищення облікової ставки до 8%

6 хв читати
Банкіри очікують від НБУ підвищення облікової ставки до 8%

Національний банк України (НБУ) 17 червня підвищить облікову ставку на 50 базисних пунктів (б. п.) - до 8% річних, у зв'язку зі зростанням інфляції вище за прогноз, до такої думки схиляється більшість банкірів, опитаних агентством "Інтерфакс-Україна".

"Ми очікуємо, що НБУ в червні буде змушений продовжити цикл підвищення облікової ставки і підвищить її на 0,5 п. п. - до 8%. Хоча актуальний прогноз НБУ і передбачає збереження облікової ставки на рівні 7,5% до кінця року, проте інфляція продовжує прискорюватися швидше, ніж очікувалося", - сказав агентству директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.

Він очікує, що найближчими місяцями інфляційний тиск посилюватиметься, а показник інфляції перейде у двозначний (two-digit) формат.

"За таких умов відмова НБУ від проактивного реагування на посилення інфляційного тиску може бути розцінена учасниками ринку як спроба відтягнути в часі непопулярне рішення та породить сумніви в послідовності монетарної політики", - зазначив експерт.

Він наголосив, що ефективний режим інфляційного таргетування має включати не лише такі популярні кроки, як зниження облікової ставки, а й готовність рішуче посилювати монетарну політику, якщо цього потребуватиме економічна ситуація.

Його думку поділяє голова правління Юнекс Банку Іван Світек.

"Вважаю, Нацбанк буде вимушений підняти облікову ставку на 0,5%. Інфляційна динаміка в травні виявилася вищою за квітневі прогнози НБУ. Враховуючи той факт, що інфляційне таргетування є одним із ключових завдань регулятора, йому доведеться підвищувати ставку", - сказав він агентству.

Світек нагадав, що квітневий прогноз НБУ передбачав вихід індексу споживчих цін на пікові значення ближче до кінця літа, що означає, що в найближчі два місяці інфляція і далі прискорюватиметься, що потребує реакції з боку НБУ.

Водночас голова правління Юнекс Банку не виключає й агресивнішого зростання облікової ставки до 8,5%, проте зазначає, що надмірно жорстка монетарна політика неминуче стримуватиме темпи відновлення економіки через зростання кредитних ставок.

Директор департаменту казначейсько-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв також прогнозує підвищення облікової ставки до 8%.

Він нагадав, що дані останніх місяців свідчать про посилення інфляційного тиску в Україні з 5% р/р у грудні 2020 року до 9,5% р/р у травні поточного року, що вище за прогнозні значення у квітні - 9,2% за другий квартал 2021 року.

За словами банкіра, ключовими чинниками зростання інфляції є подорожчання продовольчої та енергетичної сировини на міжнародних ринках, процес відновлення світової економіки, зростання цін у країнах - торговельних партнерах, а також зростання внутрішнього споживчого попиту за рахунок збільшення грошової маси в обігу (+20% р/р у травні).

Водночас, за його словами, на зменшення інфляційного тиску та стримування девальвації гривні впливає надходження нових урожаїв у 2021 році, вичерпання ефекту низької бази порівняння з аномальним попереднім періодом, прогнозоване надходження основного траншу МВФ на $700 млн, який розблокує фінансування від інших МФО, і додаткове отримання $2,7 млрд МВФ у рамках розподілу СПЗ.

"Враховуючи вищесказане і те, що одномоментне суттєве зростання облікової ставки (на 1% і більше) може спричинити зростання вартості урядових запозичень і посилення боргового навантаження, є всі передумови для підвищення облікової ставки на 0,5% на засіданні 17 червня", - констатував Болдирєв.

Підвищення ставки до 8% також очікує директор департаменту казначейства і фінансових інститутів ОТП Банку Антон Коваленко.

Він зазначив, що за підсумками травня інфляція в Україні досягла дворічного максимуму - 9,5%, ставлячи під питання плани Нацбанку тримати облікову ставку на прогнозному рівні протягом 2021 року, тому регулятор повинен буде знайти компроміс - якому з інструментів інфляційного таргетування віддати пріоритет.

Його думку поділяє директор департаменту стратегічного управління банку "Південний" Дмитро Чічкаленко, який також очікує підвищення ставки до 8%.

"Номінальний рівень ставки наразі 7,5%. Якщо перевести її в реальний вимір (віднявши очікувану інфляцію), то реальна ключова ставка становитиме 1,3%. Цей показник порівнюють із нейтральним рівнем ставки (3%). Якщо реальна ставка нижча за нейтральний рівень, то монетарна політика залишається м'якою. Відповідно наразі ще є запас для підвищення ключової ставки до нейтрального рівня, таким чином, нормалізуючи монетарну політику", - пояснив експерт.

Водночас він зазначив, що монетарні умови вже посилилися самі собою за рахунок зміцнення гривні та відновлення інтересу нерезидентів до ОВДП, що може стати чинником, який стримує НБУ від зміни ставки.

У свою чергу директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін очікує збереження облікової ставки без змін на найближчому засіданні.

"У травні інфляція прискорилася до рівня 9,5% завдяки зростанню цін на продукти харчування і газ. Проте, на нашу думку, цей чинник має тимчасовий характер разом зі зміцненням курсу національної валюти. Тому, за нашими прогнозами, НБУ залишить облікову ставку без змін на рівні 7,5% річних", - зазначив банкір.

Аналогічної думки дотримується головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій.

"Хоча регулятор і має серйозні підстави для підвищення облікової ставки, ми вважаємо, що рішення буде відкладено до наступного засідання в липні, коли вже можна робити більш обґрунтовані висновки про характер інфляції цього року. При цьому під час оголошення рішення буде посилено акценти на тому, що НБУ готовий різко реагувати на прискорення ІСЦ інфляції", - зазначив він.

За словами експерта, головні причини прискорення інфляції пов'язані з проявом чинників тимчасового характеру, зокрема відмовою від держрегулювання цін на природний газ, холодною весною та поганим урожаєм минулого року.

Він зазначив, що з огляду на те, що в червні традиційно дешевшають овочі та фрукти, а ревальвація гривні проявиться в зниженні цін на імпортні товари, показник інфляції в червні може бути близьким до прогнозу НБУ.

Колодій додав, що валютний канал трансмісії монетарної політики почав діяти із затримкою, і лише останні два тижні спостерігається значний надлишок пропозиції валюти, що привело до зміцнення гривні та значних валютних інтервенцій з боку НБУ і дає підстави стверджувати, що ефект від попередніх підвищень ставки, сумарно на 150 б. п., проявиться вже найближчими місяцями.

У свою чергу начальник аналітичного відділу Альфа Банку Олексій Блінов очікує підвищення облікової ставки відразу на 100 б. п. - до 8,5% річних, виходячи з рішучих заяв НБУ щодо готовності посилити монетарну політику для повернення інфляції в цільовий діапазон.

"За нашими оцінками, у такому разі реальна облікова ставка все одно залишатиметься нижчою за нейтральний рівень. Відновлення економічної активності в Україні вже дуже очевидне, і пріоритетність підтримання від’ємної облікової ставки (як це було в другому півріччі 2020 року - на початку 2021 року) дуже сумнівна", - пояснив аналітик.

Він назвав імовірним прискорення споживчої інфляції до більш ніж 10% у ІІІ кварталі.

"Перспектива повернення інфляції в цільовий діапазон (4-6%) стає дедалі більш віддаленою: на початку 2021 року центробанк заявляв про перший квартал 2022 року, згодом - про перше півріччя 2022 року, а зараз вже застосовується формулювання "у 2022 році", - зазначив Блінов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА