20:25 17.06.2021

Профільний комітет ВР рекомендував ухвалити необхідний за програмою з МВФ "банківський" законопроект

2 хв читати
Профільний комітет ВР рекомендував ухвалити необхідний за програмою з МВФ "банківський" законопроект

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні 17 червня рекомендував ухвалити в другому читанні та в цілому "банківський" законопроект (№4367), ухвалення якого є важливою умовою в рамках програми фінансування stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"За результатами сьогоднішнього засідання комітету рекомендували прийняти у другому читанні та в цілому законопроект №4367, який дозволить покращити якість виконання НБУ своїх функцій у сфері банківського регулювання; збільшити прозорість банківської системи та привести законодавство України до стандартів ЄС стосовно організації корпоративного управління та системи ризик-менеджменту", - написав глава комітету Данило Гетманцев в четвер у Facebook.

Як повідомив екс-проектний менеджер з комунікацій НБУ Іван Пальчевський у Facebook, законопроектом пропонується розширити склад правління Нацбанку з 6 до 7 осіб, додавши туди члена правління, який відповідатиме за небанківські фінустанови.

Водночас Пальчевський зазначив, що правки про обмеження функцій Ради НБУ і про скасування посади першого заступника голови правління НБУ були відхилені.

Як повідомлялося, парламентський комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики на чолі з Данилом Гетманцева 12 листопада зареєстрував "банківський" законопроект (№4367).

Основна мета законопроекту - вдосконалення корпоративного управління в банках, зокрема посилення відповідальності ради та правління банку, системи внутрішнього контролю та управління ризиками. Зазначалося, що законопроект упроваджує нову структуру капіталу (включно з буферами капіталу), яка посилить здатність банку поглинати збитки, а також додаткові вимоги до членів ради і правління банку.

Нацбанку буде надано право встановлювати банкам індивідуальний розмір економічних нормативів у залежності від ризикованості діяльності та право вимагати зміни персонального складу ради або правління банку, якщо поточний склад цих органів не здатний забезпечувати ефективне управління і контроль за діяльністю фінустанови.

Законопроект також уточнює окремі норми банківського законодавства, зокрема щодо консолідованого нагляду за банківськими групами, ліцензування банків, погодження набуття істотної участі в банках і вимог до їх структур власності.

Україна в рамках 18-місячної програми фінансування stand-by на SDR3,6 млрд ($5 млрд) взяла на себе зобов'язання внести зміни до закону про банківську діяльність, підготовлені спільно з МВФ і Світовим банком. Так, до кінця листопада 2020 року Україна планувала ввести вимоги для усунення прогалин стосовно надійних практик корпоративного управління в контексті рекомендацій Базельського Комітету 2015 з корпоративного управління для банків.

Крім цього, передбачалося створення умов для надання НБУ правових повноважень з калібрування вимог до капіталу і ліквідності на основі профілю ризику банку, а також посилення вимог до ліцензування та вимог до акціонерів банків.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА