20:12 01.07.2021

ВР скасувала ВЕЗ "Крим"

2 хв читати
ВР скасувала ВЕЗ "Крим"

Верховна Рада скасувала вільну економічну зону "Крим", запроваджену законом у серпні 2014 року.

Ухвалення відповідного законопроекту №5502-д "Про визнання таким, що втратив чинність, закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" в цілому підтримали 328 народних депутатів.

"Зважаючи на обставини, які діяли у 2014 році, законом, по суті, запроваджено пільгові умови для продовження ведення господарської діяльності на тимчасово окупованій території.

"Разом з цим закон врегулював реалізацію прав громадян України, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території та ввів додаткові обмеження (зокрема, митні), у податковому законодавстві таких громадян було прирівняно до нерезидентів", - наголошується в пояснювальній записці.

Автори законопроекту зазначають, що такі обмеження призвели до дискримінації громадян України, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території чи мають зареєстроване місце проживання на цій території.

Зокрема, статус нерезидентів призвів до обмежень доступу до банківських послуг на підконтрольній Україні території. Про негативні наслідки закону для дотримання прав та свобод людини неодноразово заявляли міжнародні та національні правозахисні організації.

Крім того, законопроект №5502-д пропонує врегулювати порядок в'їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї, закріпити право на безоплатну вторинну правову допомогу для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, та забезпечити реалізацію права на спадкування для таких осіб.

ВР на позачерговому засіданні в четвер підтримала також законопроект №5501, яким вносяться зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, і законопроект №5503 про внесення змін до Митного кодексу у зв'язку з ухваленням закону про скасування ВЕЗ "Крим".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА