16:12 05.07.2021

НАБУ підтвердило відсутність змови і збитків державі у справі VAB Банку - "Укрлендфармінг"

2 хв читати
НАБУ підтвердило відсутність змови і збитків державі у справі VAB Банку - "Укрлендфармінг"

Подання Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) справи VAB Банку до суду за підсумками розслідування з обвинуваченням за ст. 364 зловживання владою або службовим становищем підтверджує необґрунтованість обвинувачень у змові та завданні збитку державі, наголосив голова агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк, який є підозрюваним у цій справі.

"Ми хочемо привітати НАБУ із завершенням досудового слідства, яке не встановило факту злочинної змови між (екс-першим заступником голови НБУ, головою правління Райффайзенбанк Україна) Олександром Писаруком та Олегом Бахматюком, за яким справу, власне, і було відкрито. І не доведено жодних збитків державі", - повідомляється у відповіді "Укрленфармінгу" на запит агентства "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

У холдингу нагадали, що загалом справу розслідували шість років, її раніше вже закривали рішенням судів за відсутністю складу злочину, проте потім екс-генпрокурор Руслан Рябошапка її знову відновив.

"Укрлендфармінг", який вважає цю справу переслідуванням холдингу і його власника, знову наголосив, що за півтора року було звільнено 13 тис. осіб, закрито 37 підприємств, а через скорочення виробництва ціни на яйця в Україні стрімко зросли.

"Ми сподіваємося на чесний і неупереджений суд, який встановить істину і поставить крапку в цій історії...", - зазначено у заяві.

"Укрлендфармінг" додав, що продовжує виступати за конструктивне вирішення питання щодо повернення заборгованості банку.

Раніше в понеділок НАБУ і САП повідомили про завершення 2 липня досудового розслідування за підозрою 14 осіб у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України VAB Банку. Правоохоронці стверджують, що банк не надав регулятору всіх необхідних документів, а вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, була завищена майже у 25 разів шляхом складання підроблених звітів про оцінку.

У листопаді 2019 року прокурори САП і детективи НАБУ у справі заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту повідомили про підозру десятьом колишнім і нинішнім службовцям Національного банку України та VAB Банку. Зокрема, НАБУ підозрювало власника "Укрлендфармінг" та екс-вигодоодержувача VAB Банку Бахматюка нібито у змові для виведення 1,2 млрд грн рефінансування з комерційного банку з Писаруком, який також категорично відкидає такі обвинувачення.

Тоді ж МВС за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка і його сестру гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк. Писарук та інші підозрювані перебувають на волі під заставу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

НБУ АНОНСУВАВ НИЗКУ КРОКІВ ВАЛЮТНОЇ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ НАЙБЛИЖЧИМИ ТИЖНЯМИ

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА