14:01 12.07.2021

Гройсман вимагає від влади відновити ідею ГТС-консорціуму та запропонувати Заходу угоду про гарантії безпеки та економічну підтримку України

2 хв читати
Гройсман вимагає від влади відновити ідею ГТС-консорціуму та запропонувати Заходу угоду про гарантії безпеки та економічну підтримку України

Лідер політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", екс-прем'єр України Володимир Гройсман вимагає від влади відновити ідею спільного управління українською газотранспортною системою та запропонувати партнерам укласти довгострокову угоду, яка містила б конкретні принципи та шляхи економічної підтримки та гарантії безпеки України.

"Радив би президенту запропонувати щонайменше 10-річний контракт, який складався б з двох частин. Перша - економічно вигідніші умови транспортування газу українською територією. Тоді ми знімаємо аргумент про економічну доцільність транспортування через "Північний потік-2". Друга частина: Україна має максимально швидко запропонувати європейським партнерам та США формулу спільного управління ГТС у вигляді консорціуму. Два роки влада ні кроку не зробила у цьому напрямку", - сказав Гройсман в ефірі телеканалу "Україна 24", коментуючи перебіг зустрічей керівництва України та Німеччини у Берліні.

Гройсман наголосив, якщо німецькі партнери називають "Північний потік-2" комерційним проектом, то треба бути рішучими не лише у заявах про справжні наміри "Газпрому", а й у пропозиціях використання української труби.

Водночас, як зазначив політик, має бути "план Б" - на випадок, якщо "Північний потік-2" усе-таки буде введений в експлуатацію. За його словами, ним має стати комплексна та довгострокова угода з безпеки у форматі "Україна-ЄС-США".

Окремо він наголосив на необхідності планування та прогнозування енергетичної інтеграції України в ЄС у контексті "декарбонізації економіки та освоєння нових видів палива - наприклад, водню".

"Мене лякають висловлювання чиновників, які говорять, що водень - це довго та дорого. Вони мають системно планувати майбутнє України. Якщо дивитися "сьогодні на сьогодні" - мати лише кризи. Треба дивитися і на водень, і на декарбонізацію економіки. Якщо цього не робити, ми за 10 років перестанемо бути конкурентними у світі. Навіть враховуючи сировинний експорт, не кажучи вже про переробку", - сказав Гройсман.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА