21:00 15.07.2021

Зростання цін на газ призвело до стрибка вартості електроенергії в Європі до багаторічних максимумів

2 хв читати
Зростання цін на газ призвело до стрибка вартості електроенергії в Європі до багаторічних максимумів

Зростання попиту на природний газ призвело до його дефіциту на світовому ринку, що штовхає вгору ціни і на газ, і на електроенергію, яку виробляють газові електростанції, пише The Wall Street Journal.

Американським компаніям складно задовольнити зрослий попит на газ у Китаї, оскільки протягом останнього року вони скорочували видобуток через пандемію COVID-19 і поки що не змогли відновити його. В окремих країнах, наприклад у Пакистані, дефіцит газу вже призвів до відключень електроенергії.

Європа також зазнає нестачі газу, не маючи можливості знову наповнити резервуари СПГ, спустошені протягом тривалої і холодної зими. Рівень заповнення резервуарів СПГ у регіоні є найнижчим для цієї пори року за десять років, зазначає аналітик з газового сектору Argus Media Наташа Філдінг.

Ціни на газ на хабі TTF у Нідерландах є в липні на рекордних максимумах - вище ніж $460 за тисячу кубометрів, свідчать дані S&P Global Platts, що відстежує ситуацію на ринку з 2004 року. Якщо наступна зима не буде теплою, світові ціни на газ, ймовірно, залишаться високими, принаймні ще один рік, зазначає аналітик S&P Global Platts Кріс Мідглі.

Зростання цін на газ, вугілля та емісійні квоти - ключові статті витрат електростанцій - призвело до стрибка цін на електрику. Зокрема, за даними Argus, у Німеччині вартість електрики в липні підскочила до EUR83,67 за мегават/год, максимуму з 2000 року. Ціни зросли до рекордних рівнів у Великій Британії, Іспанії та Італії.

Зростання вартості електрики скорочує прибутки компаній з енергоємними виробництвами, наприклад хімічних компаній. Прибутки в секторі могли б бути набагато вищими з огляду на суттєве зростання попиту на їхню продукцію в посткризовий період, зазначає головний виконавчий директор E&C Consultants Бенедикт Де Мільмейстер.

За його словами, серед найбільш уразливих - фармацевтичні компанії та автовиробники, оскільки вони не можуть швидко підняти ціни на свою продукцію.

Серед компаній, які виграють у результаті підйому цін на газ, - російський "Газпром" і американська Cheniere Energy Inc., пише WSJ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА