18:17 21.07.2021

Банкіри очікують від НБУ збереження облікової ставки на рівні 7,5%

5 хв читати
Банкіри очікують від НБУ збереження облікової ставки на рівні 7,5%

Національний банк України (НБУ) 22 липня збереже облікову ставку на рівні 7,5% річних, прогнозують більшість опитаних агентством "Інтерфакс-Україна" банкірів.

"Правління НБУ залишить незмінною облікову ставку на рівні 7,5%. Червнева інфляція після досить різкого прискорення у травні залишилася на рівні 9,5%, що лише незначно перевищує прогноз НБУ (9,2%)", - повідомив агентству головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій.

За його словами, після потужного відтворення економічної активності у квітні, на тлі низької бази порівняння, секторальні індекси у травні були трохи нижче прогнозу.

Його думку про збереження ставки на рівні 7,5% розділяє головний економіст Креді Агріколь Банку Олександр Печерицин.

"Наш прогноз базується на аналізі минулого рішення, підсумках дискусії членів монетарного комітету щодо ставки, коментарях НБУ щодо інфляції в червні, а також динаміці самої інфляції. Ми також враховуємо часовий лаг між минулим підвищенням ставки та її впливом на інфляційне середовище, а також тимчасовий характер деяких інфляційних чинників", - зазначив банкір.

Він додав, що потенційні макроекономічні ризики не є на сьогодні досить загрозливими, щоб реагувати на них підвищенням ставки.

Голова правління Юнекс Банку Іван Світек також очікує збереження облікової ставки на поточному рівні.

"У річному вимірі інфляція за підсумками червня становить 9,5%. Тобто стільки ж, скільки і в травні. Це означає, що динаміка зростання споживчих цін вийшла на траєкторію минулого року. З високою ймовірністю в липні та серпні нас очікує сезонна дефляція. Не впевнений, що ми зможемо повторити показники 2020 року (-0,6% у липні і -0,2% у серпні), але загалом до вересня суттєвого прискорення споживчої інфляції я не очікую", - прогнозує банкір.

Голова правління ОТП Банку Володимир Мудрий підтримує прогноз про збереження ставки.

"Інфляція спровокована не зростанням монетарної бази в країні, велика частка кредитування йде через держпрограми з фіксованими процентними ставками, і облікова ставка на них ніяк не вплине. До того ж, НБУ вже скасував низку антикризових заходів із підтримки ліквідності банків із 1 липня. (...) Крім того, термін депсертифікатів НБУ в липні вже повернувся до докризового рівня", - назвав він причини для такого рішення комітету.

Крім того, він зазначив, що фактичне зростання інфляції припинилося, що зберігає актуальність попереднього прогнозу регулятора.

Водночас директор департаменту казначейсько-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв очікує підвищення регулятором облікової ставки на 50 базисних пунктів (б. п.) - до 8% річних як реакцію на міжнародні виклики, зокрема на посилення інфляційного тиску в США, Великій Британії та Єврозоні вище прогнозних значень.

За його словами, незважаючи на позицію НБУ про тимчасовість поточного зростання інфляції в Україні та згортання антикризових заходів, посилення інфляційного тиску на світові економіки створює передумови для її закріплення на тривалішому часовому проміжку за відсутності згортання монетарних стимулів центробанків.

"Станом на початок липня, хоча й ІСЦ у 9,5% р/р лише трохи відхиляється від очікуваного у 9,2% р/р, показник фундаментального інфляційного тиску відхилився з прогнозних 6,7% р/р до 7,3% р/р, приплив іноземного капіталу залишається нестабільним, а тиск на ціни в країнах-торговельних партнерів України зростає. На нашу думку, вплив таких чинників сприятиме підвищенню облікової ставки на 0,5 п. п. до 8,0%", - зазначив експерт.

Аналогічної думки дотримується директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.

"Оскільки в червні НБУ утримався від підвищення облікової ставки, то ми оцінюємо як дуже високу ймовірність її підвищення на липневому засіданні, щонайменше на 0,5 п. п. до 8,0%. Хоча актуальний прогноз НБУ і передбачає збереження облікової ставки на рівні 7,5% до кінця року, проте інфляція продовжує прискорюватися швидше, ніж очікувалося", - зазначив він.

Банкір додав, що найближчими місяцями інфляційний тиск посилюватиметься, а показник інфляції перейде у двійковий (two-digit) формат, а в таких умовах ефективний режим інфляційного таргетування має передбачати готовність регулятора рішуче посилювати монетарну політику, оскільки цього потребує економічна ситуація.

За словами Лепака, поточна економічна статистика свідчить, що відновлення економічної активності в Україні може відбуватися повільніше, ніж очікувалося, тому він очікує перегляду макропрогнозу Національним банком у липні за темпами зростання ВВП у 2021 році з 3,8% до 3,6%.

"При цьому, незважаючи на перевищення фактичних темпів інфляції у першому півріччі над прогнозом НБУ, є підстави для перегляду НБУ свого інфляційного прогнозу на 2021 рік - із 8,0% до 8,5-9,0%", - додав директор департаменту стратегії Кредобанку.

Перегляду інфляційного прогнозу у бік збільшення до 8,5-9,0% також очікує голова правління Юнекс Банку Іван Світек.

"Поточна динаміка виходить за траєкторію прогнозу НБУ. До того ж у жовтні нас із високою ймовірністю очікує хвиля збільшення цін на комунальні послуги через високі ціни на газ, електроенергію, транспорт. (...) За моїми оцінками, прогноз щодо інфляції буде збільшений на 0,5-1% до 8,5-9% за підсумками року", - зазначив він.

Водночас банкір назвав прогноз зростання ВВП за підсумками року на рівні 3,8% реалістичним.

"Хороша цінова кон'юнктура на світових сировинних ринках, споживчий попит, що прискорюється, роблять досягнення такого рівня реальним", - зазначив Світек.

Він додав, що не можна скидати з рахунків потенційну загрозу "третьої" хвилі пандемії, однак в цьому питанні важко робити які-небудь прогнози.

Головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій також очікує погіршення прогнозу інфляції.

"Цілком ймовірно, що буде дещо переглянутий прогноз інфляції на третій і четвертий квартал у бік збільшення. Відповідно буде незначно (до 1 п. п.) погіршено прогноз інфляції на кінець 2021 року та середньої за рік", - зазначив він.

Колодій очікує, що річне зростання ВВП може залишитися незмінним або буде дещо погіршено з урахуванням відхилення на 0,7 п. п. у першому кварталі та незначного погіршення оцінки показника у другому.

Думку про підвищення інфляції також розділяє директор департаменту казначейсько-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв.

За його прогнозами, варто очікувати підвищення прогнозних значень інфляції на 0,5-1 п. п. (із 8,0% р/р на кінець року у квітневому макропрогнозі), а також зниження очікуваного зростання реального ВВП до 3,0-3,4% р/р (із 3,8% р/р у квітневому макропрогнозі) у 2021 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

Рада викликала керівника БЕБ

"Укренерго" обмежить промспоживачів і бізнес із 18:00 до 23:00, не виключає можливості аварійних відключень населення

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА