18:25 26.07.2021

АМКУ пропонує до другого читання виключити з профільного законопроекту можливість обшуків у фізосіб за рішенням суду

2 хв читати
АМКУ пропонує до другого читання виключити з профільного законопроекту можливість обшуків у фізосіб за рішенням суду

Антимонопольний комітет України (АМКУ) пропонує під час доопрацювання законопроекту №5431 до другого читання виключити з нього пропозицію наділити комітет повноваженнями проводити перевірки за місцем проживання та в інших володіннях фізичних осіб за рішенням суду.

Свої пропозиції комітет представив у повідомленні на сайті у понеділок.

Комітет також відзначив необхідність виключити з проекту закону положення щодо викликів для надання пояснень та відповідальності за неявку на виклик, а також чітко визначити час для проведення перевірок і заборонити перевірки з 22:00 до 6:00.

На думку АМКУ, законопроект до другого читання варто доопрацювати і на предмет норми з контролю над концентраціями, доповнивши положеннями про ненадання дозволу на узгоджені дії, якщо до заявника застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

"Потрібно враховувати думку спільноти та у жодному випадку не порушувати нічиїх прав. Тому ми долучилися до аналізу законопроекту нарівні з іншими зацікавленими сторонами, зокрема - бізнес-асоціаціями та міжнародними експертами, з якими у нас вийшов досить продуктивний діалог та обмін думками. Сподіваюся, що, розробляючи другий етап реформи конкурентного законодавства, законотворці залучатимуть усі зацікавлені сторони уже на початкових етапах процесу", - наводить прес-служба слова голови АМКУ Ольги Піщанської.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 липня ухвалила у першому читанні проект закону №5431, який комітет з питань антикорупційної політики напередодні одноголосно визнав корупційним. Бізнес-спільнота піддала пропозиції критиці. Зокрема, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) відзначила те, що законопроект передбачає надання Комітету занадто широких та невластивих йому повноважень. Такі зміни, на думку Асоціації, можуть призвести до обмеження прав та свобод людини.

Серед невластивих повноважень, якими законопроект пропонує наділити АМКУ, ЄБА виділяє право визначати пріоритетність і категорію справ, заяви за якими будуть залишені без розгляду, і право на доступ до всіх автоматизованих реєстрів, баз даних та інших систем збору та обробки інформації, відомостей у власності держорганів або органів місцевого самоврядування.

"Фактично, ця норма надає АМКУ необмежені права в частині доступу до інформації, включаючи конфіденційну, без належного обґрунтування необхідності такого доступу", - зазначила ЄБА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА