19:23 01.08.2021

Частина профспілок "ArcelorMittal Кривий Ріг" не погоджується на поетапне підвищення зарплати, виступаючи за її 30%-ве зростання

6 хв читати
Частина профспілок "ArcelorMittal Кривий Ріг" не погоджується на поетапне підвищення зарплати, виступаючи за її 30%-ве зростання

Частина профспілкових організацій Криворізького гірничо-металургійного комбінату ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (АМКР) не погоджуються на запропоноване адміністрацією підприємства підвищення зарплати всім співробітникам, мінімум, на 10% у два етапи: на 5% з 1 жовтня 2021 і ще, мінімум, на 5% на початку II кварталу 2022 року, зафіксувавши домовленості на три роки.

Зокрема, Комітет первинної організації профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України (ПО ПМГУ) ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" на своєму сайті зазначає, що профспілка "категорично не погоджується з пропозицією менеджменту підприємства від 30 липня 2021р про підвищення зарплати на необґрунтовано низькі відсотки", і пропонує надати інформацію про переговори.

Також уточнюється, що після спільної наради менеджменту підприємства і чинних на підприємстві профспілок 1 червня 2021 проводилися зустрічі з питання підвищення зарплати. ПО ПМГУ запропонувала підвищити оклади і тарифи всім працівникам на 30% на підставі резолюцій акцій протестів. Адміністрація не погодилася з такою пропозицією і запропонувала підвищення рівня зарплати здійснювати двічі на рік тільки на офіційний індекс інфляції плюс 1% протягом трьох років.

"Представники ПО ПМГУ категорично не погодилися на таку пропозицію, оскільки в такому випадку підвищення окладів і тарифів буде необґрунтовано низьким та не буде враховувати внесок кожного члена трудового колективу в отримання високих прибутків підприємством та не буде покривати фактичне суттєве зростання цін на продукти харчування, товари першої необхідності та комунальні послуги. За даними Міністерства фінансів України прогнозований індекс інфляції у 2022 році складе 6,2%, у 2023 році – 5,3% та у 2024 – 5,0%. Підвищення окладів та тарифів на такі низькі відсотки не забезпечить справедливу заробітну плату та достатній рівень життя працівників", - вважають в осередку ПМГУ.

Також наголошується, що в групі значно збільшився прибуток, що є підставою для істотного підвищення рівня зарплати. Однак ПО ПМГУ не погоджується підписати меморандум (спільну декларацію) із закріпленням домовленості на підвищення окладів у період з 2022 до 2024рр на офіційний індекс інфляції плюс 1%. При цьому профспілки не погоджуються "не допускати проведення мирних зібрань, протестних акцій, мітингів, страйків і колективних трудових спорів".

В інформації ПМГУ уточнюється, що 6 профспілкових організацій з 11 не брали участі у зустрічі з керівництвом АМКР. На цій зустрічі менеджментом були озвучені пропозиції щодо підвищення зарплати.

Разом із тим, ПМГУ підтримують виплату так званої "14-ї зарплати" за успішну роботу компанії в 2021 році, закликавши керівництво дотримуватися вимог колективного договору і в жовтні 2021 почати переговори про підвищення рівня зарплати у 2022 році за результатами фінансово-господарської діяльності за 2021р, попередньо надавши профспілковій стороні звіт про фінансово-економічні показники діяльності підприємства.

Як повідомлялося, керівництво АМКР за результатами зустрічі з представниками профспілок, 30 липня 2021р., оголосило пропозицію щодо підвищення зарплати всім співробітникам, мінімум, на 10% у два етапи: на 5% з 1 жовтня 2021 і ще, мінімум, на 5% на початку II кварталу 2022 року.

При цьому в прес-релізі підприємства пояснювалося, що оклади для деяких категорій працівників виростуть і на більший відсоток, до 30%, що усуне дисбаланси, виявлені профспілками після останнього підвищення в травні 2021 року. Щоб відзначити успішну роботу компанії в 2021 році і відсвяткувати 87-річчя підприємства, компанія виплатить співробітникам 14-ту зарплату: 50% від базової зарплати до Дня підприємства 4 серпня і ще 50% - наприкінці року.

АМКР запропонував представникам профспілок, які брали участь у зустрічі, що протягом наступних трьох років, з 2022 до 2024 року, підприємство буде підвищувати зарплату працівникам двічі на рік, у травні і жовтні, на відсоток, не нижчий офіційного рівня інфляції за попередній рік. Протягом цього періоду щорічне травневе підвищення гарантовано буде дорівнювати офіційному рівню інфляції за минулий рік плюс 1% мінус відсоток підвищення зарплати в жовтні минулого року. У жовтні кожного року протягом цього періоду підвищення буде дорівнювати, як мінімум, 50% прогнозованого рівня інфляції поточного року плюс 1%.

Офіційної відповіді від керівників усіх профспілок, що дозволить втілити цю пропозицію без зволікання вже за кілька днів, очікують наступного тижня.

"Фінансова стабільність важлива для наших співробітників. З огляду на це, ми сподіваємося домовитися з профспілками про план дій на три роки, який дасть можливість кожному планувати свої витрати і доходи прозоро і передбачувано", - сказав генеральний директор підприємства Мауро Лонгобардо, якого цитує прес-служба.

Компанія пропонує зафіксувати домовленості на три роки, щоб встановити чіткі правила для всіх, забезпечити постійне зростання виробництва і створити умови для стабільного припливу інвестицій, вкрай необхідних для модернізації виробничих потужностей, підвищення безпеки праці і зменшення впливу на довкілля і сконцентруватися на інших невідкладних для трудового колективу питаннях.

"Я не поділяю способу мислення "ми проти них", який намагаються нав'язати нашим співробітникам, я особисто хочу досягти згоди з усіма представниками трудового колективу. Для мене, всі 21000 працівників - це одна команда, зі спільними успіхами і спільними викликами. У першому півріччі цього року ринки були для нас сприятливими, і ми хотіли б, щоб всі наші співробітники змогли відсвяткувати цей успіх", - сказав Лонгобардо.

"Наша мета - стала ефективність і зростання нашої компанії, а також благополуччя і мотивація всіх наших співробітників. Ми сподіваємося, що профспілки, які діють на підприємстві, розділятимуть наше переконання, що саме діалог, а не особисті інтереси і маніпуляції, затягують ухвалення узгоджених рішень в інтересах насамперед простих робітників, - це шлях до досягнення цих цілей в інтересах компанії та колективу", - додала директор з галузевих відносин і соціального розвитку Юлія Чермазович, яка очолює переговорний процес із профспілками.

Раніше Лонгобардо на зустрічі з журналістами повідомив, що компанія очікує дані за підсумками діяльності підприємства в січні-червні поточного року для можливого перегляду зарплат працівникам.

Як повідомлялося, на початку червня поточного року керівництво АМКР і лідери профспілкових організацій підприємства досягли домовленості про наступні кроки щодо перегляду зарплат працівникам.

Крім того, повідомлялося, що в Кривому Розі навесні відбулися нечисленні акції працівників АМКР з основною вимогою значного підвищення зарплати, на 30%. Зі свого боку керівництво АМКР закликало профспілки до переговорів щодо підвищення зарплат, вважаючи неконструктивним проведення натомість акцій.

На меткомбінаті діє 11 профспілок.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури і катанки.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема, ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі, 24 жовтня 2005 року, за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований у "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - в "ArcelorMittal Кривий Ріг".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА