14:50 10.08.2021

Держгеонадра позбавила МГЗК ліцензії на родовище титану за звинуваченням у фінансуванні тероризму, Group DF оскаржить рішення

4 хв читати
Держгеонадра позбавила МГЗК ліцензії на родовище титану за звинуваченням у фінансуванні тероризму, Group DF оскаржить рішення

Державна служба геології та надр (Держгеонадра) України позбавила ТОВ "Межирічинський гірничо-збагачувальний комбінат" (МГЗК), що входить у титановий бізнес Group DF Фірташа, права на спеціальний дозвіл на геологічне вивчення та розробку Селищанської ділянки в Житомирській області з покладами титанових руд.

Згідно з копією наказу Держгеонадр, яким володіє агентство "Інтерфакс-Україна", відомство ухвалило таке рішення на підставі інформації від правоохоронних органів і суб'єктів фінансового моніторингу, що переможець аукціону здійснює фінансування тероризму в Україні.

Наказ датується 4 серпня 2021 року. Водночас до наказу додаються листи від Служби безпеки України, Нацполіції і Держслужби фінмоніторингу.

У свою чергу департамент корпоративних комунікацій Group DF у вівторок поширив офіційну заяву про намір оскаржити в суді це рішення Держгеонадр.

Окрім того, наголошується, що переможцем аукціону Держгеонадра визнала державну ОГХК, яка посіла друге місце за результатами аукціону. 9 серпня 2021 року між Держгеонадр та ОГХК було підписано договір про купівлю-продаж спецдозволу на користування надрами.

На думку групи, перегляд рішення було ініційовано ОГХК за лобістської підтримки Фонду держмайна (ФДМ), в управлінні якого перебуває компанія.

"Держгеонадра без всякого рішення суду і юридичних підстав, під тиском лобістів і чиновників ФДМ, незаконно позбавила перемоги переможця аукціону, на якому продавали спеціальний дозвіл на користування надрами Селищанського родовища титанових руд. Право на користування ділянкою передано іншому учаснику аукціону - державній ОГХК", - констатується в повідомленні групи.

В офіційній заяві Group DF констатується, що ОГХК надіслала листа до Держгеонадр, в якому висунула низку безпідставних звинувачень щодо МГЗК, звинувативши компанію у "фінансуванні тероризму та діях в інтересах РФ", посилаючись на інтернет-публікації в ЗМІ від 2015 року. Відповідні листи надійшли до Держгеонадр, Головного управління СБУ та Офісу генерального прокурора. Цей лист послужив приводом для Держгеонадр призупинити підписання договору з "Межирічинським ГЗК" і скерувати відповідні запити до Головного управління СБУ і Державної служби фінансового моніторингу.

Також наголошується, що до правоохоронних органів "жоден із них не надав будь-яких доказів або офіційного підтвердження висунутих адвокатом ОГХК звинувачень проти МГЗК".

Group DF офіційно заявляє, що жодних законних підстав для перегляду підсумків аукціону немає. Юридична служба титанового бізнесу групи оскаржить незаконне рішення Держгеонадр у суді і, якщо буде потрібно, відстоюватиме свої законні права в міжнародних судах. Порушуючи закон і навмисне вплутуючи ОГХК у довгі судові розгляди навколо Селищанської ділянки, державні чиновники відлякують потенційних покупців ОГХК і знижують його вартість.

У свою чергу адвокат титанового бізнесу Group DF Роман Чишинський у поширеному коментарі зазначає, що скасування результатів аукціону - частина тривалого тиску на титановий бізнес групи. "У нас вже є спроба незаконно відібрати 49% акції ЗТМК, наразі робиться спроба незаконно забрати у нас перемогу на аукціоні", - констатує юрист.

"Ми вже надіслали листа до Держгеонадр із вимогою переглянути незаконне рішення. Також ми подали позов для захисту законних інтересів бізнесу, інші позови готуються. Ми припускаємо, що спроба незаконно відібрати ліцензію пов'язана з нездатністю ФДМУ продати ОГХК на аукціоні, запланованому на 25 серпня за заявленою ціною", - резюмується в коментарі.

Як повідомлялося, Держгеонадра України виставила на електронні торги спеціальний дозвіл на геологічне вивчення та розробку Селищанської ділянки в Житомирській області з покладами титанових руд. Згідно з інформацією про аукціон, що відбувся 14 квітня 2021 року, переможцем визнано ТОВ "Межирічинський ГЗК", що запропонувало 50,1 млн грн за стартової ціни 3 млн 362,224 тис. грн без ПДВ.

У торгах також брали участь ТОВ "Демурінський ГЗК" (запропонувало 3 млн 392,224 тис. грн) і ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), яке запропонувало 50 млн грн.

Селищанська ділянка розташована в Малинському та Коростенському районах Житомирської області, за 10 км на північний схід від смт Іршанськ. Вид корисної копалини - руди титанові. Вид користування надрами і термін, на який надається дозвіл: геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислова розробка родовищ, - п'ять років.

Бізнес-напрям видобутку титанового бізнесу Group DF охоплює два діючих ГЗК - Межирічинський ГЗК і "Валки-Ільменіт" (обидва - Житомирська обл.), а також два споруджуваних ГЗК – Стремигородський (Житомирська обл.) і Мотронівський (Дніпропетровська обл.).

Group DF об'єднує активи Дмитра Фірташа. Основні напрями діяльності - азотний, титановий, газовий і банківський бізнеси.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА