17:57 19.08.2021

Зеленський підписав закон про скасування вільної економічної зони "Крим"

2 хв читати
Зеленський підписав закон про скасування вільної економічної зони "Крим"

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який визнає нечинним закон про створення вільної економічної зони (ВЕЗ) на Кримському півострові та скасовує зазначену ВЕЗ, повідомляється на сайті Верховної Ради.

Так, у картці законопроекту №5502-д, ухваленого парламентом 1 липня поточного року, зазначається, що в четвер, 19 серпня, проект закону було повернуто до ВР із підписом президента.

Як повідомлялося, Верховна Рада скасувала вільну економічну зону "Крим", яку було введено законом у серпні 2014 року.

Ухвалення відповідного законопроекту №5502-д "Про визнання таким, що втратив чинність, закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" в цілому підтримали 328 народних депутатів.

"Зважаючи на обставини, які діяли у 2014 році, законом, по суті, запроваджено пільгові умови для продовження ведення господарської діяльності на тимчасово окупованій території. Водночас закон урегулював реалізацію прав громадян України, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території, та ввів додаткові обмеження (зокрема, митні), в податковому законодавстві таких громадян було прирівняно до нерезидентів", - наголошується в пояснювальній записці.

Автори законопроекту зазначають, що такі обмеження призвели до дискримінації громадян України, які залишилися проживати на тимчасово окупованій території чи мають зареєстроване місце проживання на цій території.

Зокрема, статус нерезидентів призвів до обмежень доступу до банківських послуг на підконтрольній Україні території. Про негативні наслідки закону для дотримання прав та свобод людини неодноразово заявляли міжнародні та національні правозахисні організації.

Крім того, законопроект №5502-д пропонує врегулювати порядок в'їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї, закріпити право на безоплатну вторинну правову допомогу для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, та забезпечити реалізацію права на спадкування для таких осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА