15:53 25.08.2021

"Оператор ГТС України" запропонує свої послуги з управління газопроводом "Північний потік-2", пожартував голова компанії

2 хв читати
"Оператор ГТС України" запропонує свої послуги з управління газопроводом "Північний потік-2", пожартував голова компанії

ТОВ "Оператор ГТС України" запропонує свої послуги з управління газопроводом "Північний потік-2", заявив голова компанії Сергій Макогон.

"Запропонуємо наші послуги з управління "Північним потоком-2" як реально незалежним від РФ оператором ГТС", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

"Upd. Це жарт", - пізніше уточнив голова ОГТСУ.

Загалом Макогон привітав ухвалене в середу рішення Вищого земельного суду Дюссельдорфа, який відхилив позов оператора "Північного потоку-2" ("дочка" "Газпрому" - Nord Stream 2 AG) на рішення Федерального мережевого агентства Bundesnetzagentur не звільняти газопровід від норм газової директиви Євросоюзу.

За його словами, рішення суду не звільняти "Північний потік-2" від правил Європейського Союзу, які вимагають, щоб власники трубопроводів відрізнялися від постачальників у них газу для забезпечення чесної конкуренції, - "це саме те, на чому наполягає українська сторона".

У свою чергу голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook зазначив, що гра за європейськими правилами приносить результати, незважаючи на нерозуміння деякими європейськими чиновниками загрози монополізації "Газпромом" маршрутів доставки російського газу до Європи.

"Тепер наше основне поле бою буде якраз навколо застосування цих європейських правил до всіх газопроводів, які поєднують Росію та Європу", - наголосив голова НАК.

Як повідомлялося, йдеться про норму газової директиви ЄС, яка в Німеччині регулюється відповідним національним законом. Скаргу було подано стосовно параграфа 28б закону про енергетичну економіку ФРН.

Теоретично можливість звільнення від регулювання передбачена законодавством ФРН, але поширюється лише на газопроводи, які були добудовані до 23 травня 2019 року.

Серед головних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ, і компаній, які його транспортують. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності мають резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але лише зі схвалення Єврокомісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА