10:00 28.08.2021

"Нафтогаз" шукає допомоги у спецпредставника Німеччини щодо "Північного потоку-2" в перенесенні точок передачі газу на кордон РФ-Україна

2 хв читати
"Нафтогаз" шукає допомоги у спецпредставника Німеччини щодо "Північного потоку-2" в перенесенні точок передачі газу на кордон РФ-Україна

Найбільш реалістичною гарантією збереження транзиту газу через Україну є, зокрема, перенесення точок передачі газу в чинних контрактах "Газпрому" з Європою на кордон РФ-Україна, щоб самі європейські компанії замовляли його транзит через Україну до 2035 року, вважає голова правління НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

"Якщо Росія не хоче грати за європейськими правилами, то "Північний потік-2" ніколи не повинен запрацювати", - написав він на своїй сторінці у Facebook, зазначивши, що в четвер і п'ятницю проводив щодо цих питань зустрічі зі спеціальним уповноваженим Федерального уряду Німеччини з питань транзиту газу через Україну Георгом фон Вальдерзее.

При цьому Вітренко зазначив, що збереження транзиту газу через Україну, принаймні до 2035 року, доки природний газ не буде замінений на відновлювані джерела енергії, необхідне для безпеки самої Європи.

Серед інших механізмів гарантії обсягів транзиту газу Вітренко назвав створення на електронній платформі "Газпром експорту" точки поставки додаткових обсягів газу на кордоні РФ-Україна, а також розблокування доступу до української газотранспортної системи з боку РФ для інших експортерів газу в Європу, зокрема з Центральної Азії.

"Це не забаганки України. Це і є втіленням на практиці європейських правил про відповідність "слову і духу", які згадують Німеччині і США у спільній заяві щодо "Північного потоку-2", - зазначив Вітренко.

Міністр енергетики Герман Галущенко також повідомив про свою зустріч із Георгом фон Вальдерзее, зазначивши, що на ній обговорювалися загрози реалізації "Північного потоку-2" для енергонезалежності та енергобезпеки Європи й України, а особливу увагу було приділено гарантіям забезпечення транзиту газу в Східну Європу через Україну та безпеці його постачань.

"Необхідно забезпечити належне застосування Третього енергетичного пакета до "Північного потоку-2" і тим самим демонополізувати позицію "Газпрому" в Європі. Це питання спільного інтересу Європи. І це повністю відповідає духу спільної заяви Німеччини та США щодо підтримки України, європейської енергетичної безпеки та наших кліматичних цілей", - цитує міністра прес-служба Міненерго у Facebook у п'ятницю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА