18:31 02.09.2021

Кучма: Ми ввели гривню, коли були впевнені, що вона буде стабільною та міцною, але її можна було ввести на рік раніше

2 хв читати
Кучма: Ми ввели гривню, коли були впевнені, що вона буде стабільною та міцною, але її можна було ввести на рік раніше

Другий президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма зазначає, що грошова реформа стала однією з ключових подій не лише в реформуванні національної економіки, а й в утвердженні української державності, однак гривню можна було ввести на рік раніше.

"Ми ввели гривню, коли були впевнені, що вона буде стабільною та міцною, що вона встоїть. Але зараз скажу про те, що мало кому відомо: гривню можна було ввести на рік раніше. Одразу після мого обрання президентом я створив комісію з грошової реформи. І вже у вересні 1995-го Анатолій Степанович Гальчинський, керівник робочої групи, доповідав мені, що все готово. Але керівники Кабміну та Нацбанку наполягли на тому, щоб введення гривні відкласти на рік - просто, якщо скромно казати, перестрахувалися. Так і вийшло, що ми ввели власну валюту останніми серед колишніх радянських республік. Але це була справжня валюта: курс гривні до долара два з половиною роки був майже незмінним - два до одного", - наводить слова Кучми в коментарі для "Факти ICTV" його прес-секретар Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

Водночас другий президент наголосив, що навіть коли в 1998-му сталася світова економічна криза, то Україна встояла, а Росія тоді оголосила дефолт.

"Я вже казав, що найвидатнішими українцями вважаю в тому числі й тих, кого зображено на наших грошах - Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Івана Франка, Михайла Грушевського, Тараса Шевченка, Лесю Українку, Григорія Сковороду. Та з економічної точки зору нові номінали банкнот відбивають зростаючу інфляцію. Тож хотілося б, щоб якомога довше ряд "героїв на грошах" закінчувався б Володимиром Вернадським", - зазначив Кучма.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА