17:33 02.09.2021

Госпсуд Києва зобов'язав "Укргазвидобування" проінформувати про собівартість газу за позовом "Київтеплоенерго"

3 хв читати
Госпсуд Києва зобов'язав "Укргазвидобування" проінформувати про собівартість газу за позовом "Київтеплоенерго"

Київ. 2 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Господарський суд Києва в четвер задовольнив позовну заяву комунального підприємства (КП) "Київтеплоенерго" до АТ "Укргазвидобування" щодо надання інформації про собівартість та ціни продажу газу українського видобутку, повідомляється в прес-релізі "Київтеплоенерго".

За даними компанії, наступне судове засідання відбудеться 16 вересня 2021 року.

"В умовах подорожчання газу для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) тарифи на тепло в Києві вже цієї осені можуть зрости майже на 40%. Єдиний вихід стримування зростання тарифів - газ українського видобутку за справедливою ціною. Для цього потрібно забезпечити можливість теплопостачальникам укладати прямі угоди купівлі продажу газу з "Укргазвидобування", тобто без комерційних посередників ", - відзначають в" Київтеплоенерго ".

Як повідомлялося, КП "Київтеплоенерго" 26 липня подало судовий позов на "Укргазвидобування" з вимогою укласти прямий договір купівлі-продажу газу вітчизняного видобутку.

До цього, 13 травня 2021 року, "Київтеплоенерго" офіційно запропонував "Укргазвидобування" укласти прямі договори купівлі-продажу газу українського видобутку для виробництва тепла, щоб уникнути підвищення тарифів в опалювальному сезоні 2021/2022 рр. Проте 24 травня газовидобувна компанія надіслала відмову, при цьому переадресувавши "Київтеплоенерго" до ДК "Нафтогаз Трейдинг" як посередника з купівлі-продажу газу.

ТОВ "Газопостачальна компанія" Нафтогаз Трейдинг "пропонує виробникам тепла укласти трирічні угоди на поставку газу за ринковою ціною з її індексацією один раз на рік (з урахуванням змін котирувань на європейському хабі NCG і курсу валют). Ціна на перший рік становить 7,42 грн / куб. м (з ПДВ, але без врахування тарифу оператора газотранспортної системи).

В рамках контракту довгострокова ринкова ціна поширюється тільки на обсяг природного газу для виробництва тепла і гарячої води для потреб населення, який відповідає історичному обсягом споживання ТКЕ за аналогічний період.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України не став продовжувати після 20 травня 2021 року спеціальні зобов'язання (ПСО) з продажу природного газу виробникам теплової енергії, покладені на НАК "Нафтогаз України".

В день розгляду справи працівники Київтеплоенерго прийшли до Господарського суду м. Києва підтримати вимоги компанії. Вони висловили занепокоєння 9-тисячного трудового колективу через можливе зростання тарифів, що може поглибити боргову кризу і призвести до повної відсутності обігових коштів у підприємства. Це також може спричинити дефіцит фінансових ресурсів на обслуговування об’єктів теплової інфраструктури Києва.

Профспілка компанії "Київтеплоенерго" вважає, що на сьогодні врятувати ситуацію допоможе використання на потреби виробництва теплової енергії газу українського видобутку. Це дозволить забезпечити закупівлю необхідних обсягів газу для старту опалювального сезону та оплату за нього.

Як повідомлялося, після відміни у травні поточного року дії ПСО (покладання спеціальних обов’язків) закупівлі газу для теплопостачальників, що покладались на НАК "Нафтогаз України", відбулося стрімке зростання вартості газу. ТКЕ змушені купувати газ за значно вищими цінами, ніж ті, що закладені в тарифах. При цьому становище теплопостачальних підприємств ускладнюють неринкові умови закупівлі газу за угодами від "Нафтогаз Трейдинг". Серед них - щомісячні авансові платежі за газ, квотування обсягів газу, автоматичне списання коштів з рахунків ТКЕ тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА