10:11 06.10.2021

Глава Держмитниці вважає нереалістичною ідею передання митниці функції валютного контролю митного режиму переробки

2 хв читати
Глава Держмитниці вважає нереалістичною ідею передання митниці функції валютного контролю митного режиму переробки

Голова Державної митної служби Павло Рябікін вважає нереалістичною ідею передання митниці функції валютного контролю митного режиму переробки, проте допускає можливість розширення обсягу інформації, яку митниця передає до Національного банку (НБУ).

"Наразі в певних колах обговорюють можливість передання Держмитниці функції валютного контролю митного режиму переробки. Але мені ця ідея видається нереалістичною, оскільки це не належить до функціоналу митниці", - сказав Рябікін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

До того ж відомство не має ні відповідних фахівців, ні технічних можливостей, додав він.

"А ось для поліпшення взаємодії з Нацбанком і допомоги регулятору у валютному контролі, на мій погляд, можна було б розглянути питання про розширення обсягу інформації, яка передається від нас до Нацбанку", - зазначив Рябікін.

В Україні у вересні 2018 року було затверджено зміни до Митного кодексу, які передбачили можливість поміщення товарів у митний режим переробки незалежно від виду договору й форм розрахунків. Це сприятливий для зовнішніх інвесторів режим, який дає змогу завезти в країну сировину без сплати податків, виробити готову продукцію і реалізувати її на експорт.

"Сьогодні 355 підприємств переробляють іноземну сировину в цьому режимі на митній території України", - повідомив Рябікін.

"Нагадаю: в Україні суб'єктами валютного нагляду є Національний банк і податкова служба. Митниця в цій історії виконує напівтехнічну функцію. Ми беремо участь у валютному контролі тільки в частині передання інформації з митних декларацій Нацбанку відповідно до спеціальної інструкції регулятора", - зазначив він.

При цьому обсяг переданої інформації обмежений – за чотирма з 54 граф, які значаться в документі, пояснив глава відомства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА