15:18 11.10.2021

Українські борошномели та хлібопекарі відкликали підписи під меморандумом про експорт зерна у 2021/2022 МР

2 хв читати
Українські борошномели та хлібопекарі відкликали підписи під меморандумом про експорт зерна у 2021/2022 МР

Керівники громадської спілки "Борошномели України", Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) та об'єднання "Укрхлібпром" відкликали підписи під узгодженим 5 липня меморандумом про взаєморозуміння щодо граничних обсягів експорту зерна у 2021/2022 маркетинговому році (МР, липень-червень), оскільки їхні позиції щодо граничних обсягів експорту української пшениці були проігноровані.

Як уточнюється на сайті об'єднання борошномелів у понеділок, відповідний лист, надісланий на адресу голови Міністерства агарної політики та продовольства Романа Лещенка, підписали директор "Борошномелів України" Родіон Рибчинський, президент ВАП Юрій Дученко та голова об'єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко.

"Своє рішення про відкликання погоджень підписанти листа пояснили тим, що в рамках робочих зустрічей щодо погодження додатку до меморандуму, який визначає граничний обсяг експорту української пшениці у 2021/2022 МР, позиції вищезазначених асоціацій "були проігноровані, що, отже, повністю нівелює положення ст. 1 підписаного меморандуму", - зазначено в повідомленні.

Детальне обґрунтування свого рішення підписанти листа мають намір оприлюднити під час спеціальної прес-конференції, запланованої на 12 жовтня у прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, учасники зернового ринку та Мінагрополітики 5 липня підписали меморандум про взаєморозуміння на 2021/2022 МР. При цьому додаток до меморандуму, в якому зазначаються граничні обсяги експорту сільгосппродукції, сторони збиралися підписати після того, як стануть відомі обсяги зібраного врожаю.

Вони підписують цей документ щорічно з 2011 року для збереження балансу між внутрішнім споживанням зернових та експортними можливостями України.

Учасники ринку в січні 2021 року узгодили граничний обсяг експорту кукурудзи на 2020/2021 МР у розмірі 24 млн тонн і внесли відповідні зміни в додаток до меморандуму. До цього в зерновому меморандумі на минулий МР, підписаному в серпні минулого року, містилася узгоджена позиція щодо експорту пшениці та жита на рівні 17,5 млн тонн і 16 тис. тонн відповідно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА