18:12 21.10.2021

Банкіри допускають невелику сезонну девальвацію в листопаді в межах 27 грн/$1

3 хв читати
Банкіри допускають невелику сезонну девальвацію в листопаді в межах 27 грн/$1

Курс гривні незначно послабиться в листопаді в межах 27 грн/$1 за рахунок сплати квартальних податків, до такої думки схиляються опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"Ми очікуємо, що сезонна девальвація проявиться не так сильно, як очікувалося раніше, і курс долара США в листопаді в середньому становитиме близько 26,5 грн/$1", - повідомив агентству головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій.

За його словами, така динаміка зумовлена тим, що гривня продовжує отримувати потужну підтримку з боку експортерів, а імпорт товарів та послуг і в подальшому обмежуватиметься умовами адаптивного карантину і погіршенням правил перетину кордону. Крім того, експерт нагадав, що в середині листопада пропозиція валюти збільшиться в результати сплати квартальних податків.

Його прогноз підтримав аналітик стратегічного розвитку департаменту стратегічного управління банку "Південний" Костянтин Хведчук, який очікує коливання гривні в діапазоні 26,0-26,5 грн/$1 у жовтні-листопаді.

"З одного боку, волатильність курсу посилиться на тлі сезонного зростання імпорту. Однак попит на нацвалюту для оплати квартальних податків і продажу валютної виручки підприємствами АПК підтримуватиме міцну гривню", - пояснив він.

У свою чергу директор департаменту ризик-менеджменту Акордбанку Микола Войтків очікує курсу на рівні не менше ніж 26,5 грн/$1.

"З огляду на сукупність факторів, зокрема завершення посівної кампанії аграріями (зменшення продажу валюти), суттєве зростання цін на енергоносії для проходження зимового періоду, формування товарних залишків для передноворічних продажів тощо, в листопаді є ймовірність розвороту курсу гривні в бік девальвації", - пояснив експерт.

Водночас голова правління Юнекс Банку Іван Світек очікує курсу в межах коридору 26,1-26,7 грн/1$ у листопаді-грудні поточного року.

"Я не бачу реальних загроз для гривні до кінця року. Особливо у світлі щойно завершеної місії МВФ, за підсумками якої Україні незабаром може бути надано другий транш фінансування в розмірі SDR500 млн. (...) Загальна макроекономічна ситуація наразі видається дуже сприятливою для гривні", - зазначив він.

За словами банкіра, з одного боку, ревальвація не лише не суперечить політиці інфляційного таргетування, а й в нинішній ситуації надає їй підтримку, а з іншого, зміцнення нацвалюти надто негативно впливає на експортерів.

"У результаті короткострокові вигоди у вигляді боротьби з інфляцією обернуться втратами для економіки в середньостроковій перспективі. Я думаю, що зміцнення гривні слід стримувати більш агресивно, зокрема і з точки зору фіскальних цілей, а також доходів державного бюджету", - зазначив Світек.

Директор департаменту казначейських-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв відповів, що очікування щодо курсу гривні в листопаді залишаються невизначеними через вплив значної кількості зовнішніх та внутрішніх чинників.

За його словами, з одного боку, ймовірно, що позитивний внесок у пропозицію валюти на ринку від експортерів і державних компаній і далі домінуватиме, до того ж очікується надходження траншу МВФ на $700 млн, а з іншого - на курс впливатиме сезонний чинник активізації видатків з держбюджету наприкінці року та зростання імпорту.

Він додав, що поведінка іноземних інвесторів також залишається важкопрогнозованою. За нинішніх умов вихід нерезидентів з ОВДП не має значного впливу на валютний ринок, однак наближення згортання стимулювальної політики світовими центральними банками може посилити відтік іноземного капіталу з України, пояснив Болдирєв.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА