11:58 29.10.2021

Абрамовський неодноразово пропонував голові Держекоінспекції подати у відставку, зокрема через корупцію у відомстві

2 хв читати
Абрамовський неодноразово пропонував голові Держекоінспекції подати у відставку, зокрема через корупцію у відомстві

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський неодноразово пропонував голові Держекоінспекції Андрію Мальованому подати у відставку, зокрема на тлі повідомлень про корупцію у його відомстві, розповів міністр в ексклюзивному інтерв'ю порталу Green Deal.

"Державна екологічна інспекція – центральний орган виконавчої влади. Усі проблеми, які там є, я чітко усвідомлюю, зокрема корупційну складову. Неодноразово я пропонував керівнику Держекоінспекції Андрію Мальованому написати заяву про відставку, але він цього робити не захотів. Примушувати його я не маю права", - зазначив Абрамовський.

Міністр наголосив, що голову Держекоінспекції призначає Кабінет Міністрів, але водночас мають бути формальні підстави для його звільнення.

"Це може бути дисциплінарне провадження з якихось наявних фактів або, можливо, рішення про негативну щорічну оцінку ефективності роботи або корупційна діяльність. У будь-якому випадку злочинну діяльність має бути доведено в суді", - сказав міністр.

Окрім того, Абрамовський сказав, що не бачить сенсу в "тактичних кадрових змінах", і наголосив на необхідності зміни законодавства у сфері екологічного контролю, головним чином завдяки ухваленню закону "Про державний екологічний контроль".

За його словами, для запобігання корупції необхідно ухвалити закон і вторинне законодавство, впровадити систему контролю діяльності екологічних інспекторів, відеофіксацію перевірок, CRM-систему, а також підняти матеріальне забезпечення інспекторів. "Інспектори в регіонах отримують 9-11 тис. грн - це смішно і соромно", - зауважив він.

Одночасно міністр зазначив, що покарання за зловживання повноваженнями (отримання хабарів за ігнорування шкоди довкіллю – GD) також потрібно посилити.

Як повідомлялося, 19 жовтня до Апарату Верховної Ради надійшла офіційна заява Абрамовського про відставку з посади міністра. Комітет з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні 20 жовтня розглянув заяву Абрамовського і рекомендував парламенту визначатися з ухваленням рішення з цього приводу шляхом голосування в сесійній залі.

За словами голови парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, за відставку Абрамовського в парламенті буде достатня кількість голосів. Він також розповів, що основною претензією до роботи міністра є вкрай висока корумпованість екоінспекцій у регіонах.

Верховна Рада призначила Абрамовського міністром захисту довкілля та природних ресурсів 19 червня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА