20:17 04.11.2021

Суд підтвердив законність дій АМКУ щодо надання "Укртранснафті" дозволу на управління частиною нафтопродуктопроводу СЗН

2 хв читати
Суд підтвердив законність дій АМКУ щодо надання "Укртранснафті" дозволу на управління частиною нафтопродуктопроводу СЗН

Господарський суд Києва 3 листопада відмовив ТОВ "Прикарпатзахідтранс" у задоволенні позовних вимог про визнання недійсним та скасування рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про надання АТ "Укртранснафта" дозволу на отримання контролю над українською частиною нафтопродуктопроводу (СЗН).

Як повідомляється на сайті АМКУ у четвер, під час розгляду справи комітет встановив, що ринок послуг із транспортування нафти та нафтопродуктів трубопроводами перебуває у стані природної монополії, а в результаті цієї концентрації змінюється лише суб'єкт господарювання, який керуватиме відповідними активами.

Комітетом також встановлено, що Група "Нафтогаз" для оптової реалізації дизельного палива планує використати до 30% потенційної потужності трубопроводу, а після концентрації її потенційна частка на відповідному ринку не перевищить 12% загального обсягу цієї продукції.

"З огляду на вищезгадані обставини, комітет визначив, що заявлена концентрація не призведе до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України та 11 червня 2021 року надав відповідний дозвіл ("Укртранснафті" – ІФ)", – резюмували в АМКУ.

Як повідомлялося, АТ "Укртранснафта" у вересні отримало всі необхідні документи для експлуатації української гілки нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" (СЗН) та підтвердило готовність відновити роботу СЗН.

"Укртранснафта" раніше підписала з Агентством з розшуку та менеджменту активів (АРМА) договір на управління українською частиною нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" строком на п'ять років.

Наприкінці лютого 2021 року компанія розпочала прийом на тимчасове відповідальне зберігання арештованого майна ТОВ "Прикарпатзахідтранс", зокрема об'єктів лінійної частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" (СЗН).

Пізніше "Укртранснафту" було відібрано переможцем конкурсу на керуючого активами української ділянки нафтопродуктопроводу.

Ділянка нафтопродуктопроводу СЗН протяжністю близько 1,1 тис. км призначена для прокачування дизельного палива з РФ та Білорусі як для внутрішніх потреб України, так і для транзиту до Європи, зокрема, до Угорщини. Проектна потужність магістралі – 3,5 млн. тонн на рік.

Українська ділянка СЗН до останнього часу належала ТОВ "Прикарпатзахідтранс" (Рівне). До 2016 року компанія була структурним підрозділом російської "Транснефти". У лютому 2016 року "Транснефть" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG. Наразі "Прикарпатзахідтранс" належить білоруському "Нафтобитумному заводу" (51%), International Trading Partners (48%) та Анатолію Шеферу (1%).

Трубопровід збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва як магістральний. Водночас, структура "Транснафти" не передала його у власність України.

"Укртранснафта", 100% акцій якої перебувають в управлінні НАК "Нафтогаз України", є оператором нафтотранспортної системи країни.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА