19:02 23.11.2021

Необхідність переглянути мінімальні роздрібні ціни на алкоголь спричинена подорожчанням сировини в усьому світі - гендиректор Nemiroff

3 хв читати
Необхідність переглянути мінімальні роздрібні ціни на алкоголь спричинена подорожчанням сировини в усьому світі - гендиректор Nemiroff

Запропоноване Міністерством економіки у жовтні підвищення мінімальних роздрібних цін на алкоголь спричинене подорожчанням складових для його виробництва та логістики не лише в Україні, а й у всьому світі, повідомив генеральний директор Nemiroff Юрій Сорочинський агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

"За останнє півріччя природний газ зріс у ціні більш ніж учетверо, алюміній – учетверо, картон – на 15-20%, скло – на 35%, зерно – на 100-150%. Вартість транспортування контейнерів зросла в 1,5-2 рази. Усе це призвело до об'єктивного збільшення вартості комплектуючих для виробництва алкогольних напоїв не лише в Україні, а й у всьому світі", - прокоментував він відповідний проект постанови, розміщений минулого місяця на сайті Мінекономіки.

За даними Сорочинського, подорожчання основних сировинних матеріалів та енергоресурсів спричинене високим рівнем інфляції через значне вливання грошей у світову економіку під час пандемії COVID-19.

"Оскільки в Україні є державне регулювання цін на алкогольні напої, то встановлені ціни мають відображати, зокрема, реалії собівартості виробництва. Відповідно, саме з урахуванням такого значного зростання вартості основних складових виробництва алкогольних напоїв в Україні (скла, алюмінієвого ковпачка, картону, спирту) виникла нагальна потреба терміново переглянути мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої", - наголосив гендиректор Nemiroff.

Як повідомлялося, Мінекономіки в жовтні заявило про намір підвищити мінімальні оптові та роздрібні ціни на алкогольні напої, зокрема на горілку та лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) на 8,3%, віскі, ром та джин – на 8,4%, коньяк – на 4,8-8,3%, винну продукцію – на 8,2-34,2%.

Згідно з документом, мінімальна ціна оптової реалізації 1 літра 100-відсоткового спирту, що використовується під час розрахунків розміру податкових зобов'язань при виробництві горілки та ЛГВ, у разі підвищення цін становитиме 368,84 грн із ПДВ (у 2018 році – 321,34 грн), а його роздрібна ціна – 484,1 грн (у 2018 році – 447,02 грн).

Отже, в разі ухвалення урядом цієї постанови роздрібна ціна 0,5 літра алкогольного напою з 40% вмістом спирту збільшиться на 7,42 грн - із нинішніх 89,4 грн до 96,82 грн.

Подорожчання алкоголю Мінекономіки пояснює зростанням середньої собівартості виробництва 1 л 100-відсоткового спирту за період 2018-2021 років на 14,7% - з 139,82 грн до 160,41 грн. Відомство уточнює, що зростання мінімальних цін на алкоголь дасть змогу збільшити одержуваний його виробниками прибуток з 1 грн/л 100%-го спирту до 20 грн/л.

Також Мінекономіки у травні цього року розмістило аналогічний проект постанови на своєму сайті, який пропонує підвищити мінімальні оптові та роздрібні ціни на горілку та ЛГВ на 6,2%, віскі, ром та джин – на 5,9%, коньяк – 5,5%. Документ пропонував встановити мінімальну вартість оптової реалізації 1 літра 100%-го спирту на рівні 362 грн, а роздрібної - 475 грн.

Nemiroff – один із найбільших виробників алкоголю. Має виробничі потужності в Немирові Вінницької області. Сумарна проектна потужність розливних ліній заводу становить 120 млн літрів готової продукції на рік.

За інформацією Nemiroff, компанія є найбільшим експортером української горілчаної продукції, що займає понад 40% у загальному обсязі продажу на зовнішніх ринках, а також входить до топ-10 світових постачальників горілки у сегменті Duty Free&Travel Retail. Продажі Nemiroff охоплюють близько 80 країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА