18:24 29.11.2021

В Україні в класифікаторі професій з'явилися пілот безпілотника та розробник систем захисту інформації

2 хв читати
В Україні в класифікаторі професій з'явилися пілот безпілотника та розробник систем захисту інформації

Міністерство економіки оновило класифікатор професій, згідно з яким запроваджено професію спеціаліста з управління безпілотними повітряними суднами, розробника систем захисту інформації, адміністратора мереж і систем, аналітика загроз безпеці тощо.

Відповідний наказ від 25 жовтня 2021 року №810-21, яким міністерство затвердило зміну №10 до національного класифікатора ДК 003:2010, розміщено на його сайті.

Згідно з ним, окрім вищезазначених, до класифікатора професій упроваджують такі позиції: аналітик безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем, дізнавач (сфера кібербезпеки та захисту інформації), експерт-криміналіст у сфері кібербезпеки, спеціаліст з криптологічного захисту, слідчий кіберзлочинів, спеціаліст із тестування систем.

Щодо медичних професій, то до класифікатора впроваджені: цитоморфолог, лікар-хірург-дерматолог, лікар-гематолог-дитячий онколог, лікар-стоматолог-пародонтолог, лікар ветеринарної медицини з громадського здоров'я, терапевт мови та мовлення.

Внесено також низку змін до професій зі сфери освіти. Так, у класифікаторі з'явилися позиції: концертмейстер мистецтвознавчого ліцею, консультант центру професійного розвитку, інструктор-методист з інформаційної безпеки та кібербезпеки, асистент вчителя.

До класифікатора професій також вносять такі назви професій, як спеціаліст із питань молоді, старший оперуповноважений з особливих доручень, капелан, священнослужитель, поліграфолог, дистанційний командир безпілотного повітряного судна, дистанційний пілот-випробувач безпілотника, начальник стрільбища, оператор служби "102", член Національної ради.

Серед нових професій: керівники релігійних організацій, керівники релігійних громад, голова об'єднання (предстоятель, патріарх, верховний архієпископ, митрополит, головний рабин, верховний муфтій, старший єпископ тощо).

Мінекономіки також замінило позицію "провізор" на "фармацевт", а "фармацевт" - на "фармацевтичний помічник".

Зміни передбачають також заміну позицій "викладачі" на "професіонали в галузі освіти та навчання", "авіадиспетчери" на "авіадиспетчери та фахівці, які керують безпілотними повітряними суднами".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА