14:13 09.12.2021

НБУ очікувано підвищив облікову ставку до 9% річних

1 хв читати
НБУ очікувано підвищив облікову ставку до 9% річних

Національний банк України (НБУ), як і очікував ринок, підвищив облікову ставку на 50 базисних пунктів – до 9% річних із нинішніх 8,5%, повідомляється на сайті НБУ.

"Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 9% річних. Це рішення спрямоване на нівелювання впливу додаткових проінфляційних ризиків, поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до цілі 5%", - пояснюється в повідомленні.

У разі подальшої реалізації проінфляційних ризиків Національний банк готовий підвищувати ключову ставку на найближчих засіданнях правління з питань монетарної політики, зазначив регулятор.

Нацбанк додав, що пік інфляційного сплеску пройдено, але інфляція знижується повільніше, ніж очікувалося. Зокрема, у жовтні зростання споживчих цін пригальмувало до 10,9% у річному вимірі, і в листопаді інфляція продовжила сповільнюватися за рахунок вичерпання низької минулорічної бази порівняння, кращих урожаїв, адміністративних рішень щодо тарифів ЖКГ та впливу попередніх рішень щодо посилення монетарної політики.

Водночас траєкторія інфляції залишається вищою, ніж передбачалося жовтневим макропрогнозом Нацбанку, за рахунок посилення тиску на ціни дедалі ширшого переліку товарів та послуг споживчого набору через вторинні ефекти від подорожчання продовольчих товарів та енергоносіїв, а також зростання витрат бізнесу на логістику та оплату праці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА