19:35 14.12.2021

Існування кількох систем відстеження обігу сигарет суперечить євроінтеграційним вимогам – думка

4 хв читати
Існування кількох систем відстеження обігу сигарет суперечить євроінтеграційним вимогам – думка

Поправка до законопроекту №5719 про облік акцизу з роздрібного продажу сигарет, який Верховна Рада має намір розглянути на цьому пленарному тижні, не відповідає євроінтеграційним зобов'язанням України, оскільки допускає створення кожним виробником/імпортером власних механізмів контролю, що діє в ЄС.

Про причини, через які тютюнові виробники не підтримують цю законодавчу ініціативу, запропоновану та відхилену нардепами при голосуванні за "ресурсний" законопроект №5600, та пізніше запропоновану до другого читання у законопроекті №5719, повідомив директор з корпоративних питань компанії "JTI Україна" Гінтаутас Диргела.

"Впровадження системи відстеження тютюнових виробів (Track&Trace) є однією з вимог Європейської директиви 2014/40/ЄС, яку Україна зобов'язалася імплементувати в національне законодавство. Але у поправці до законопроекту №5719 передбачається існування кількох систем відстеження та надання виробникам повноважень контролю суперечить директиві", - прокоментував Диргела цю інформацію агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Раніше про те, що текст поправки №144 до "ресурсного" законопроекту №5600, відхиленого парламентом під час голосування за цей законопроект у другому читанні, було перенесено без змін у вигляді поправки №105 до законопроекту №5719, повідомив народний депутат Андрій Холодов (парламентська фракція "Слуга народу") у своєму Telegram-каналі.

Відповідно до тексту законопроекту про збалансованість бюджетних надходжень №5600, поправка №144 надає виробникам та імпортерам підакцизних товарів право самостійно визначати засоби та форми захисту своєї продукції, а також запроваджувати механізми для відстеження їх обігу у наступних споживачів.

Крім того, поправка дозволяє виробникам та імпортерам алкогольних напоїв, тютюнових виробів, що використовуються в електронних сигаретах рідин та пального проводити перевірки (контроль) щодо фальсифікації та законності обігу вироблених/імпортованих ними товарів серед інших суб'єктів господарювання (зокрема, іноземних) та фізичних осіб.

Диргела наголосив, що незважаючи на прямий вплив цієї законодавчої ініціативи на роботу ринку тютюну, виробників цигарок не залучали до її обговорення, хоча "JTI Україна" - активні учасники створеної Міністерством фінансів спеціальної робочої групи, яка обговорює питання запровадження цього механізму.

"Ми виступаємо виключно за імплементацію Європейської директиви, про що неодноразово заявляли під час обговорень запровадження системи відстеження тютюнових продуктів. І будь-які інсинуації про те, що поправка може бути вигідна тютюновим виробникам, недоречні. Норми, прописані в ній, суперечать європейським, а також створюють антиконкурентні умови на ринку, тому ми не підтримуємо цей законопроект", - наголосив директор із корпоративних питань компанії "JTI Україна".

За його даними, якщо поправку буде схвалено нардепами, оптовим та особливо роздрібним дистриб'юторам доведеться купувати, встановлювати та адмініструвати кілька систем відстеження сигарет, що спричинить додаткові фінансові та часові витрати для них.

Крім того, ініціатива наділяє виробників сигарет невластивими учасникам ринку повноваженнями контролю над власними контрагентами, що ставить їх у привілейоване становище щодо таких контрагентів (зокрема, перевіряти докази наявності системи відстеження, документи, вимагати докази рівня попиту на продукцію тощо).

Як повідомлялося, Верховна Рада в листопаді 2021 року ухвалила в першому читанні законопроект №5719 про зміну механізму стягнення 5%-го акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет, що передбачає перенесення обов'язків щодо його сплати з суб'єктів роздрібної торгівлі імпортерів даної продукції, а також спрямовує стягувані кошти до бюджетів місцевого самоврядування.

Законопроектом пропонується розраховувати частку акцизу, який спрямовується до місцевих бюджетів, як співвідношення загальної вартості операцій з роздрібної торгівлі тютюновими виробами та рідинами для електронних сигарет на відповідній території за останній звітний місяць до загальної вартості таких операцій загалом в Україні за аналогічний період.

ВР 30 листопада ухвалила загалом законопроект №5600 про збалансованість бюджетних надходжень ("ресурсний" законопроект) із поправками до Податкового кодексу, який пропонує підвищення ставок низки податків.

Ухвалення цього законопроекту значиться у меморандумі України з Міжнародним валютним фондом. Згідно з ним, Україна зобов'язалася до кінця листопада ухвалити цей закон, що дозволить наступного року збільшити доходну частину бюджету на 0,5% ВВП.

"JTI Україна" – один із найбільших виробників тютюнової продукції в Україні, входить до складу групи компаній Japan Tabacco Inc. (JTI). В Україні JTI представлена двома компаніями: АТ "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" (торговий дім, Київ) та ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна" (фабрика, Кременчук).

Найбільш відомими брендами "Джей Ті Інтернешнл Україна" є Sobranie, Winston, Camel, Glamour та LD.

Її продукція реалізується в Україні та експортується до 22 країн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА