15:40 19.03.2022

ЧБТР, як і раніше, розраховує на участь України та РФ у докапіталізації

3 хв читати
ЧБТР, як і раніше, розраховує на участь України та РФ у докапіталізації

 Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) з урахуванням історії фінустанови та її базових статутних документів та цілей, як і раніше, розраховує на участь України та РФ у докапіталізації на EUR245 млн, рішення про яку одностайно ухвалили акціонери восени минулого року.

"У нас було одностайне схвалення, і ми запустили процес підписки для належного збільшення капіталу... Цей процес підписки закінчується наприкінці вересня... Ми повністю очікуємо, що наші держави-члени підпишуться", - повідомили представники банку під час проведеного цього тижня Global Investor Call.

Вони зазначили, що існуючий статус банку міжнародного розвитку та історія проходження через попередні війни між країнами-членами дає змогу розраховувати, що внески може бути зроблено попри запроваджені країнами обмеження на виведення капіталу, а також може бути зроблено послаблення у термінах сплати.

Водночас у ЧБТР зазначили, що у разі, якщо хтось із членів відмовиться від участі у підписці, нерозподілену частину випуску можуть придбати країни, які нині є меншими партнерами у банку, щоб збільшити свою частку у ньому, і таке вирівнювання часток загалом відповідало б інтересам фінустанови.

"Знову ж таки, немає кришталевої кулі, можливість (перерозподілу часток на користь дрібніших акціонерів – ІФ) існує. У вересні дізнаємося більше. Збільшення капіталу є добровільним. Ніхто не зобов'язаний брати участь… Але ми бачили протягом всієї історії банку, що великі (акціонери) дуже зацікавлені у збереженні своїх пакетів акцій", – зазначили у ЧБТР, відповідаючи на запитання про можливість перерозподілу часток через розпочату Росією війну проти України.

У банку нагадали, що в період анексії Криму Росією у 2014 році та війни, що настала між країнами, ЧБТР також перебував у стані збільшення капіталу: залишалося ще близько чотирьох років розстрочки. І тоді Україна звернулася до Ради керуючих із проханням внести зміни до графіку внесків у капітал, і представники всіх акціонерів одностайно на це пішли, зазначили представники фінустанови.

ЧБТР – міжнародна організація, що об'єднує 11 держав Організації Чорноморського економічного співробітництва. Частки Туреччини, РФ та Греції у капіталі становлять по 16,5%, Румунії – 14%, України та Болгарії – по 13,5%, Азербайджану – 5%, Албанії – 2%, Вірменії – 1%, Грузії та Молдови – по 0,5%. Банк покликаний сприяти економічному співробітництву, торгівлі та кооперації країн Чорноморського регіону.

Рада керуючих банку 1 жовтня 2021 року ухвалила рішення про збільшення підписного (subscribed) капіталу банку з EUR2,29 млрд до EUR3,10 млрд. У результаті нової підписки банк отримає додатковий капітал у розмірі EUR245 млн, тим самим збільшивши оплачений (paid-in) капітал банку до EUR931,5 млн.

Процес підписки має бути завершений до кінця вересня 2022 року, а потім акціонери ЧБТР здійснять оплату підписного капіталу вісьмома частинами протягом 2023-2030 років. Докапіталізація на EUR245 млн для України означатиме сплату щорічно близько EUR5 млн протягом восьми років.

ЧБТР зазначав, що без цього збільшення його портфель проєктів у EUR2,3 млрд близький до стелі, що становить близько EUR2,6 млрд. Рішення про докапіталізацію також дало змогу банку підвищити рейтинг від агентства S&P з "A-" до "A".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА