15:19 21.03.2022

Пожежі в зоні ЧАЕС загрожують подальшим погіршенням радіаційної ситуації, їх гасіння через окупацію неможливе - ДІЯРУ

2 хв читати
Пожежі в зоні ЧАЕС загрожують подальшим погіршенням радіаційної ситуації, їх гасіння через окупацію неможливе - ДІЯРУ

Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) з посиланням на Центр прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського Гідрометцентру ДСНС попереджає про можливість подальшого погіршення радіаційної ситуації в Зоні відчуження через лісові пожежі, гасіння яких неможливе у зв'язку з російською окупацією території.

"Центр інформує про погіршення радіаційного стану в Зоні відчуження та за її межами внаслідок лісових пожеж на радіоактивно забруднених територіях", - йдеться у повідомленні ДІЯРУ у фейсбуці у понеділок.

Водночас інспекція зазначає, що згідно з даними сайту The Fire Information for Resource Management System (FIRMS), райони пожеж у період із 11 до 18 березня 2022 року спостерігалися переважно у західній та центральній частинах Зони відчуження і на 18 березня охоплювали площу понад 8 кв. км, при цьому 17 березня вони становили 5 кв. км, а 11 березня - майже 14 кв. км.

При цьому ДІЯРУ наголосила, що при продовженні наявної ситуації у найближчому майбутньому радіаційний стан у Зоні відчуження та за її межами, включаючи не лише Україну, а й інші держави, може суттєво погіршитися. Серед причин цього регулятор назвав відсутність даних про поточний стан радіаційного забруднення довкілля у Зоні відчуження, оскільки не працює автоматизована система контролю радіаційного стану, що, у свою чергу, унеможливлює адекватне реагування на загрози погіршення радіаційної ситуації.

Водночас регулятор наголошує, що гасіння пожеж неможливе внаслідок окупації Зони відчуження російськими військами. У зв'язку з цим зазначається, що лісові пожежі, нетипові для Зони в холодну пору року, у весняно-літній період можуть досягти максимально можливих меж, що за відсутності будь-яких протипожежних заходів призведе до практично повного вигорання радіоактивно забруднених лісів у Зоні відчуження та, відповідно, до значного погіршення радіаційного стану в Україні та у всій Європі.

Як повідомлялося, тижнем раніше Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) попередило про зростання радіаційної небезпеки внаслідок зафіксованих пожеж у зоні Чорнобильської АЕС, які мають тенденцію до поширення. Згідно з його повідомленням, площі пожеж перевищували допустимі рамки в десятки разів, маючи тенденцію до поширення та досягаючи в окремих районах 10 км².

Зону відчуження, зокрема майданчик ЧАЕС, захоплено російськими окупантами 24 лютого.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА