19:29 15.04.2022

ВПП ООН може закуповувати зернові в Україні для запобігання світовому голоду

3 хв читати
ВПП ООН може закуповувати зернові в Україні для запобігання світовому голоду

 Всесвітня продовольча програма організації Об'єднаних Націй (ВПП ООН) поглиблює співпрацю з Україною в умовах блокування її морського с/г експорту військовими кораблями країни-агресора Російської Федерації, розглядається питання викупу організацією українського зерна і подальшої доставки його в країни, яким загрожує голод.

Відповідне питання обговорили міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський і виконавчий директор ВПП ООН Девід Малдоу Бізлі під час зустрічі в Києві, повідомляється на сайті українського відомства в п'ятницю.

"Була обговорена можливість закупівлі надлишків зернових в Україні за рахунок Всесвітньої продовольчої програми, щоб забезпечити їжею країни Африки і Близького Сходу та запобігти глобальному голоду в цих регіонах, загроза якого дуже реальна", - уточнюється в повідомленні Мінагрополітики.

Відомство наголосило, що ВПП ООН розгорнула масштабну гуманітарну допомогу постраждалим від війни українцям. Зокрема, налагоджені контакти з хлібозаводами, борошномельними підприємствами та підприємствами харчової промисловості в Україні для закупівлі у них товарів і подальшого постачання в регіони, постраждалі від військового вторгнення Росії.

"Мова йде про близько 40 тис. тонн продовольчих товарів. Відкрито сім складських приміщень у Києві, Львові, Дніпрі, Вінниці, Чернівцях, Одесі та Кропивницькому. А у Львівській, Вінницькій та Івано-Франківській областях надається грошова допомога переселенцям", - цитує Бізлі пресслужба Мінагрополітики.

У свою чергу Сольський під час зустрічі акцентував увагу на необхідності розблокування українських морпортів і шляхів судноплавства, щоб забезпечити експорт с/г продукції з України.

"Щоб стабілізувати ситуацію, важливо забезпечити логістику поставок аграрної продукції з України через розблоковані порти та альтернативні шляхи. Крім того, малі та середні українські фермерські господарства та агропідприємства, які відіграють велику роль у забезпеченні національної та світової продовольчої безпеки, потребують невідкладної допомоги", – цитує відомство свого главу.

Як повідомлялося, 13 квітня генсек ООН Антоніу Гуттеріш заявив, що війна в Україні може приректи понад 1/5 людства на небачені десятиліттями злидні, нужду і голод.

Заступник міністра економіки - торгпред України Тарас Качка наголосив, що причиною загрози світовій продовольчій безпеці і зростання цін на с/г сировину є блокада українських портів російськими військовими кораблями, тому зняття морської блокади України ефективніше для продовольчої безпеки світу, ніж створення нових спецфондів. Він наголосив, що Україна повинна чинити відсіч агресору на морі та суші, щоб українські зернові та олійні в повному обсязі потрапили на всесвітній ринок.

На сьогодні пропускна спроможність альтернативних логістичних маршрутів в обхід українських морпортів оцінюється в 600 тис. тонн сільгоспкультур на місяць. Цей показник можна збільшити до 2-3 млн тонн с/г культур на місяць, наростивши пропускну здатність залізничних і логістичних переходів на кордонах з країнами ЄС.

До російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала до 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси і Миколаєва, проте зараз через їх морську блокаду з боку РФ країна може щомісяця перевозити близько 500 тис.тонн зернових. Це призводить до щомісячного недоотримання близько $1,5 млрд експортних прибутків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА