13:57 02.05.2022

Роздрібні ціни на пальне відреагували на збільшення Кабміном маржі для подолання дефіциту

2 хв читати
Роздрібні ціни на пальне відреагували на збільшення Кабміном маржі для подолання дефіциту

Середні роздрібні ціни на бензини та дизельне пальне в Україні в період 29 квітня по 2 травня збільшилися на 1,1-1,7 грн/літр після підвищення Кабінетом Міністрів минулої п'ятниці граничної маржі від їх продажу на АЗС, свідчать дані консалтингової групи "А-95" (Київ).

Так, середні ціни в роздробі на бензин марки А-92 за вихідні збільшилися на 1,11 грн/літр – до 35,12 грн/літр, А-95 – на 1,5 грн/літр, до 36,13 грн/літр, преміальний А-95 – на 1,67 грн/літр до 37,24 грн/літр.

Крім того, роздрібні ціни на дизельне пальне з 29 квітня до 2 травня збільшилися на 1,66 грн – до 40,81 грн/літр, на скраплений газ – на 0,29 грн/літр, до 30,87 грн/літр.

Кабінет Міністрів України для подолання дефіциту, що виник на ринку, постановою №488 від 29 квітня 2022 року збільшив граничні рівні торговельної надбавки до середньої роздрібної ціни реалізованих АЗС бензинів з 4,55 грн до 6,5 грн/літр, дизельного пального – з 5 до 7 грн /літр,

Уряд також дозволив АЗС без обмежень встановлювати ціну на "брендове преміальне" пальне за умови, що вони також продають пальне за цінами, регульованими державою. Раніше роздрібні ціни "брендового" пального не могли перевищувати регульовані державою роздрібні ціни більше ніж на 5%.

Кабмін розраховує, що нові заходи дадуть змогу ліквідувати дефіцит пального протягом тижня, оскільки оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи, й наразі вирішується питання, як максимально швидко ввезти їх на територію України.

Як повідомлялося, Україна на період дії карантину встановила граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни бензину та дизельного пального.

Середня вартість ДП (ULSD 10 ppm) та бензину (GASOLINE 10 ppm) визначає Мінекономіки на підставі розрахунків НАК "Нафтогаз України", здійснених виходячи з даних Platts CIF NWE за попередню декаду, сум митних платежів (акцизний податок і ПДВ), офіційного курсу валют від НБУ, а також витрат $80/тонна на логістику та $150/тонна за доплату до котирувань у Північно-Західній Європі (NWE).

Водночас із середини березня Верховна Рада обнулила акциз на нафтопродукти та знизила ставки ПДВ до 7% із 20%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА