13:22 18.05.2022

Ситуація у квітні з платіжним балансом дещо погіршилася – заступник голови НБУ

2 хв читати
Ситуація у квітні з платіжним балансом дещо погіршилася – заступник голови НБУ

Скорочення зовнішнього офіційного фінансування та певне зростання імпорту призвели до того, що ситуація у квітні з платіжним балансом дещо погіршилася порівняно з березнем, повідомив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

"Ситуація у квітні з платіжним балансом справді дещо погіршилася. Якщо в березні наше сальдо інтервенцій із продажу валюти на ринку становило $1,7 млрд, то вже у квітні цей показник збільшився до $2,2 млрд", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Ніколайчук уточнив, що якщо в березні валютні надходження на користь уряду становили $3,3 млрд, то у квітні вони вже були меншими за $2 млрд, і здебільшого зниження відбулося за рахунок скорочення зовнішнього офіційного фінансування.

"Відповідно, якщо в березні міжнародні резерви зросли на $600 млн, то вже у квітні вони знизилися на $1,2 млрд", – констатував заступник голови НБУ.

Говорячи про чинники, що впливають на торговельний баланс, він відзначив зростання витрат на пальне, оборонні потреби, а також збереження значних обсягів розрахунків із платіжними системами, насамперед через активне використання гривневих карток за кордоном біженцями з України.

"Я не думаю, що ми побачимо стрімке погіршення ситуації. Те, що бачимо зараз, інтервенції у травні відповідають тенденціям квітня. Загалом, на мою думку, ми зараз перебуваємо в певній локальній рівновазі", – водночас зазначив Ніколайчук.

За його словами, багато залежатиме від того, як відбуватимуться воєнні дії, наскільки швидко Україна зможе налагодити альтернативні шляхи експорту й наскільки успішним буде розблокування українських портів.

"Важливою також буде міжнародна підтримка. В цьому питанні протягом кількох останніх тижнів ми бачили досить суттєвий прогрес, ідеться, зокрема, і про фінансування, яке нам обіцяють і Світовий банк, і ЄС, і США", – додав заступник голови Нацбанку. Він нагадав, що затверджений Конгресом США новий $40 млрд пакет допомоги Україні має значно допомогти стану платіжного балансу України.

"Ми активно працюємо над тим, щоб витрати, які ми здійснюємо на валютному ринку для утримання стабільності обмінного курсу (а ми очікуємо, що вони будуть меншими в другій половині року) повністю покривалися надходженням офіційного фінансування", – заявив також Ніколайчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

Україна отримала EUR1,5 млрд транш перехідного фінансування ЄС щодо Ukraine Facility – Мінфін

ЄС надав Україні ще EUR1,5 млрд євро в межах механізму Ukraine Facility

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА