18:08 18.01.2023

Місії МАГАТЕ розпочали роботу на Рівненській АЕС та у зоні Чорнобильської АЕС

2 хв читати
Місії МАГАТЕ розпочали роботу на Рівненській АЕС та у зоні Чорнобильської АЕС

Після відкриття постійної місії Міжнародного агентства з атомної енергії на Південноукраїнській АЕС такі місії розпочали свою роботу на Рівненській АЕС та в зоні Чорнобильської АЕС, повідомив генеральний директор агентства Рафаель Гроссі.

"МАГАТЕ продовжує розширювати свою присутність в Україні. Сьогодні я запустив місію підтримки та допомоги МАГАТЕ в Чорнобилі", – повідомив Гроссі у твіттері в середу.

Він зазначив, що фахівці агентства залишаться на всіх українських АЕС, щоб надати життєво важливу допомогу у сфері ядерної безпеки "в ці найтяжкі та складні часи".

Раніше гендиректор МАГАТЕ повідомив про відкриття місії на Рівненській АЕС.

Зі свого боку РАЕС у фейсбуці в середу зазначила, що на майданчику станції для постійної місії залишаються два експерти МАГАТЕ з ядерної безпеки та захищеності.

"Їхня мета полягатиме у безперервному контролі та моніторингу ядерної та радіаційної безпеки електростанції. Члени місії доповідатимуть про будь-які загрози, які можуть становити воєнні, а також триматимуть зв’язок з агентством щодо потреб станції", - пояснюється в повідомленні.

Генеральний директор РАЕС Павло Ковтонюк висловив сподівання, що постійні місії МАГАТЕ на майданчиках АЕС не дозволять країні-агресору порушувати стан безпеки та фізичного захисту електростанцій.

"Експерти також будуть бачити роботу нашого персоналу та обладнання під час імовірних атак на енергетичну інфраструктуру. Наш тісний зв’язок з МАГАТЕ буде підкреслювати важливість безпекових питань для атомних електростанцій міжнародними інституціями та ООН", - прокоментував Ковтонюк, слова якого наводяться в повідомленні РАЕС.

За словами глави Держатомрегулювання Олега Корікова, наведеними у повідомленні РАЕС, необхідно опрацювати механізми повного припинення співпраці з Росії у сфері використання ядерної енергії та механізми обмеження прав Росії в МАГАТЕ.

На РАЕС уточнили, що загалом на всіх українських АЕС працюватимуть до 12 експертів агентства, що має стати важливим кроком у роботі з надання допомоги Україні в умовах російської агресії.

Як повідомлялося, 16 січня місія МАГАТЕ розпочала свою роботу на Південноукраїнській АЕС, з вересня минулого року постійна місія агентства працює на окупованій росіянами Запорізькій АЕС. Також було анонсовано рішення відкрити місію МАГАТЕ на Хмельницькій АЕС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА