16:26 20.03.2023

Єврокомісія запропонувала продовжити на рік скоординоване скорочення попиту на газ у ЄС

2 хв читати
Єврокомісія запропонувала продовжити на рік скоординоване скорочення попиту на газ у ЄС

Європейська комісія (ЄК) висунула в понеділок пропозицію продовжити надзвичайне законодавство ЄС про скоординоване скорочення попиту на газ на один рік після закінчення терміну його дії 31 березня 2023 року, щоб гарантувати безпеку постачання і стабільність цін.

"Наші колективні зусилля зі скорочення попиту на газ були необхідні для того, щоб ми благополучно пережили цю зиму. Ми домоглися значних успіхів у диверсифікації постачань і зниженні нашої залежності від Росії, але очікується, що найближчими місяцями світові газові ринки залишаться напруженими", - заявила член ЄК з енергетики Кадрі Сімсон, чиї слова наведено у комюніке Єврокомісії.

За її словами, подальше зниження попиту на газ забезпечить успішну підготовку до наступної зими і полегшить досягнення мети щодо запасів газу на рівні 90% ємності сховищ до 1 листопада.

"Я розраховую на підтримку держав-членів у продовженні цих спільних зусиль ЄС", - додала єврокомісарка.

У Брюсселі вважають, що в обстановці складного газового ринку важливо, щоб ЄС опікувався підготовкою до наступної зими вже зараз.

У документі ЄК зазначається, що продовження економії газу допоможе ЄС досягти своїх цілей щодо заповнення газосховищ і підтримувати стабільність постачання. Знижений і краще керований попит також може допомогти зменшити волатильність цін, вважають у Єврокомісії.

Добровільне скорочення попиту на газ було запроваджено торік у межах спеціального плану з економії газу з метою безпечного подолання зими як один із ключових заходів реакції ЄС на енергетичну кризу.

За даними ЄК, завдяки добровільній участі в цьому плані попит на газ у ЄС впав більше ніж на 19% у період із серпня до січня 2023 року, перевищивши цільовий показник у 15% і заощадивши Європі майже 42 млрд куб. м газу.

За оцінкою Єврокомісії, це значно сприяло ослабленню напруженості, пов'язаної зі скороченням постачань із Росії.

Згідно з пропозицією про продовження, добровільний цільовий показник скорочення попиту на газ на 15%, який було узгоджено на період із 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року, зберігатиметься до березня 2024 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА