10:44 04.10.2023

Нацбанк підтвердив відсутність "червоних ліній" щодо інтервенцій - голова НБУ

2 хв читати
Нацбанк підтвердив відсутність "червоних ліній" щодо інтервенцій - голова НБУ

Національний банк України очікував зростання попиту на купівлю доларів на міжбанківському валютному ринку в перший день переходу обмінного курсу в режим керованої гнучкості і своїми збільшеними інтервенціями підтвердив готовність зберігати курсову стійкість, заявив голова НБУ Андрій Пишний.

"Природно, що валютний ринок намагається протестувати рішучість НБУ. НБУ продав стільки, скільки потрібно, щоб задовольнити цей попит. І це ще раз підтверджує той факт, що в нас немає "червоних ліній" у частині інтервенцій", - зазначив він у фейсбуці за підсумками торгів.

Пишний висловив переконання, що коли ринок зрозуміє, що НБУ не планує відпускати гривню у вільне плавання, інтервенції поступово стабілізуються.

Як повідомлялося, обсяг торгів у системі Bloomberg 3 жовтня підскочив до $550 млн із $2,5-5,5 млн у попередні два дні. Учасники ринку припускають, що інтервенції Нацбанку могли становити до $400 млн.

Офіційний курс на 4 жовтня за підсумками торгів становив 36,5901 грн/$1, що вище за офіційний курс, який утримувався з кінця липня 2022 року на 0,06%. Щоденна девальвація з таким темпом відповідає ослабленню курсу за рік приблизно на 15%.

На готівковому ринку курс гривні в другій половині вівторка навіть трохи зміцнився - приблизно на 5, майже відігравши зниження кінця понеділка - першої половини вівторка.

"Учора ввечері після оголошення плаваючого курсу продали клієнтам $7,2 млн на тримісячні депозити і $10,8 млн на картки. Учетверо більше, ніж у середньому за попередні дні. А сьогодні зранку попит звичайний. Найбільш нервові скупилися, і все, сподіваюся", - прокоментував 3 жовтня реакцію своїх клієнтів співвласник Монобанку Олег Гороховський.

"Коливання курсу будуть, але в обидва боки й дуже несуттєві. Натомість учасники ринку зможуть поступово пригадати, як це працювати за нормальних умов, а фінансова система та економіка - ліпше адаптуватися до зовнішніх і внутрішніх шоків", - підсумував Пишний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА