16:15 06.10.2023

Розвиток банківського кредитування у 2024 р. безпосередньо залежатиме від розміру облікової ставки НБУ та ефективності державних кредитних програм - банкір

3 хв читати

Розвиток кредитування у 2024 році напряму залежатиме від розміру облікової ставки НБУ та ефективності державних кредитних програм, зокрема іпотечної програми "єОселя", програми пільгового кредитування малого та середнього бізнесу "5-7-9", кредитування ОСББ за програмою "Енергодім" тощо.

Таку думку висловив голова правління Глобус Банку Сергій Мамедов на архітектурно-будівельному BUSINESS FORUM "Відбудова України. Модернізація і трансформація".

"За сприятливих економічних і воєнних умов до кінця 2024 року облікова ставка може знизитися до 15%, що може зумовити зменшення відсоткового навантаження на позичальників. Крім того, важливими для нарощування кредитування стануть спеціальні програми з відшкодування відсотків за кредитами в рамках державних кредитних програм", - зазначив Мамедов.

Банкір також нагадав, що для підприємців - учасників державної програми пільгового кредитування "5-7-9" діють спеціальні програми КМДА та Київської облдержадміністрації, за якими компенсація відсотків за кредитними договорами становить 99% і 100% відповідно.

За його даними, завдяки компенсаторним програмам протягом 2023 року кількість підприємців у Києві та Київській області, які скористалися програмою пільгового кредитування "5-7-9", зросла майже на 20%.

"Звісно, такі програми стимулюють МСБ до активного розвитку через участь у держпрограмі кредитування. Іншими словами, відшкодування відсотків опосередковано є драйвером розвитку банківського кредитування", - зазначив Мамедов.

Окрему увагу експерт приділив кредитуванню держпрограми "Енергодім" від Фонду енергоефективності, що дає змогу ОСББ отримати компенсацію на енергомодернізацію будинку до 70% від необхідних витрат. Він нагадав, що від початку повномасштабного вторгнення банківське кредитування цієї програми було призупинене, й лише у вересні 2023 року відновилося надання енергокредитів.

Згідно з умовами кредитування Глобус Банку, ОСББ - учасники програми "Енергодім" отримують можливість оформити позику строком до п'яти років за ставкою 16% річних на суму до 3 млн грн без початкового внеску та забезпечення. Завдяки активній участі органів місцевої влади можна значно скоротити необхідні платежі за кредитами. Наприклад, між Глобус Банком і Львівською обласною державною адміністрацією вже укладено угоду, згідно з якою ОСББ отримають компенсацію за відсотками кредиту. Найближчим часом очікується укладення подібних "компенсаційних" угод з іншими державними адміністраціями в регіонах України.

За словами експерта, до кінця року Глобус Банк планує оформити кредити ОСББ на суму понад 200 млн грн.

"Завдяки відшкодуванню кредитних відсотків витрати ОСББ значно скоротяться, тож слід очікувати досить активного періоду залучення нових учасників до програми "Енергодім". Розуміємо, що майбутня зима навряд чи буде простою. А ефективна робота органів місцевої влади, Фонду енергоефективності та банків значно спрощують громадянам можливість модернізувати власні домівки за мінімальних витрат", - наголосив банкір.

Загалом експерт зауважив, що, незважаючи на воєнні умови, банківська сфера демонструє поступове зростання, головним свідченням якого є активна участь банків у реалізації державних кредитних програм і ефективна співпраця з органами місцевої влади. "Ринок очікує, що 2024 року ця тенденція тільки набиратиме обертів", - резюмував Мамедов.

АТ "Комерційний банк "Глобус" (Глобус Банк) заснований 2007 року. Станом на серпень 2023 року його регіональна мережа налічує 31 відділення. 6 липня 2023 року банк відкрив відділення в Ужгороді.

Банку підтверджено кредитний рейтинг за національною шкалою на рівні "uaAAA", а також рейтинг депозитів на рівні "ua2+" за шкалою рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг".

Пріоритетними напрямами діяльності банку є іпотечне кредитування на первинному ринку, автокредитування, кредитування малого та середнього бізнесу тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА