07:54 20.10.2023

Голова Нацбанку обіцяє стежити за використанням банками ризико-орієнтованого підходу до PEP

3 хв читати
Голова Нацбанку обіцяє стежити за використанням банками ризико-орієнтованого підходу до PEP

Ухвалений Верховною Радою закон про відмову від обмеження статусу PEP (політично значущих осіб) трьома роками і водночас фіксує механізми, що нівелюють формальний підхід банків до фінансового моніторингу PEP та вжиття щодо них непропорційних заходів, заявив голова Нацбанку Андрій Пишний.

"Тому можу повторити ще раз сказане банкам, що НБУ надалі не потерпить підходу, коли найкращий спосіб уникнути клопоту з PEP - це взагалі відмовити їм в обслуговуванні", - написав він у фейсбуці у четвер, реагуючи на масову критику в соцмережах ухваленого закону.

Пишний визнав, що Україна має досвід дуже формального підходу з боку низки банків до обслуговування PEP, зокрема, встановлення всім без винятку необґрунтовано високого рівня ризику, що і є однією з причин несприйняття нового закону.

"Однак ситуацію змінюємо. І ситуація змінюється. Це ризик-орієнтовний підхід, який банки мають застосовувати на практиці", - наголосив голова НБУ.

За його словами, банки вже знають, як працювати з ним, оскільки перші рекомендації Нацбанк надавав ще 2021 року, а 2023 року вніс відповідні зміни до своїх нормативно-правових актів і провів велику роз'яснювальну роботу з банками.

"Зрештою, передбачені дуже суттєві штрафи, якщо фінустанови відмовлятимуться застосовувати ризик-орієнтовний підхід", - додав Пишний.

Він нагадав, що закон передбачає штрафи до 1,7 млн грн для небанківських установ, а нормативні акти Нацбанку дозволяють штрафувати банки до 10 млн грн.

"І можу запевнити: якщо будуть на те підстави - ми їх застосуємо", - наголосив голова НБУ.

На його думку, навколо цього питання розганяють більше маніпуляцій, ніж конструктиву. Керівник центробанку запропонував детальніше вивчити норми нового закону, дізнатися про регулятивні норми, які впроваджуватиме, зокрема, НБУ.

Він також спростував думку, що до всіх PEP довічно застосовуватиметься посилений фінмоніторинг, а кожну трансакцію доведеться пояснювати і підтверджувати.

"PEP (як і іншим клієнтам) може бути присвоєно і низький, і середній, і високий рівень ризику. Апріорі високий рівень ризику призначається тільки іноземним РЕР... Про що йдеться в законі? Через 12 місяців після того, як PEP перестав виконувати видатні публічні функції і банк переконався, що ризиків, притаманних PEP, немає (рівень впливу, обсяг повноважень у минулому, зв'язок між минулими та чинними повноваженнями), його операції зрозумілі, застосовуватимуться звичайні процедури фінмоніторингу, як будь-якому іншому клієнту", - пояснив Пишний.

Він також наголосив, що хто б що не говорив, норми ухваленого закону щодо PEP відповідають і стандартам FATF, і Директиві ЄС 2015/849, і вимогам МВФ для отримання макрофінансової допомоги.

"Україна має чіткий курс на вступ до ЄС, має зобов'язання перед міжнародними партнерами, тому повинна діяти в рамках міжнародно визнаних правил. Ухвалений закон - це частина антикорупційної трансформації держави", - заявив голова НБУ.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА