10:54 12.01.2024

НБУ задоволений результатами переведення опердизайну монетарної політики на систему "нижньої межі"

2 хв читати
НБУ задоволений результатами переведення опердизайну монетарної політики на систему "нижньої межі"

Національний банк України (НБУ) дуже задоволений результатами переходу до операційного дизайну на основі системи "нижньої межі", що дав змогу суттєво посилити сигнальну функцію облікової ставки в умовах суттєвого профіциту ліквідності, повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

"Мені здається, що після нашого грудневого рішення щодо зниження облікової ставки (з 16%) до 15% і зниження всього набору наших ставок за операціями з банками, у ринку теж з'явилася ця впевненість, що подальші зміни облікової ставки будуть повністю корелюватися зі ставкою за нашим основним інструментом і з умовами на міжбанківському ринку", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи можливість повернення двотижневих депозитних сертифікатів, про що згадується в меморандумі з МВФ, Ніколайчук назвав ключовою передумовою для переходу до опердизайну на основі коридору суттєве зменшення вільної ліквідності. Він пояснив, що система "коридору" більше притаманна центральним банкам, які оперують в умовах дефіциту або нейтрального стану ліквідності, що коливається між дефіцитом і профіцитом.

"В умовах, коли ми маємо суттєвий профіцит ліквідності на ринку, ставки на міжбанку тяжіють до нижньої межі коридору, і за цих умов набагато більш прийнятною є якраз система, коли ключова ставка політики встановлюється на цій нижній межі і в такий спосіб керує ставками на ринку напряму. Тому в найближчий період ми навряд чи будемо змінювати цю систему", - пояснив заступник голови НБУ.

Проте Ніколайчук зазначив, що регулятор може коригувати нинішню систему завдяки допоміжним інструментам, параметри яких змінюватимуться залежно від додаткових завдань.

За його словами, запуск тримісячних сертифікатів з подальшим коригуванням параметрів їх розміщення також привів до необхідних результатів - зростання строкових депозитів на термін від трьох місяців.

"Частка строкових депозитів населення зросла до 35% порівняно з приблизно 30% на початок року. Зважаючи на те, що близько 90% відсотків цих депозитів - це депозити з терміном понад три місяці, ми вважаємо цей результат дуже і дуже непоганим...", - сказав заступник голови НБУ.

Заступник голови НБУ нагадав, що протягом 2022 року частка таких строкових депозитів мала тенденцію до скорочення, і зауважив, що завдяки діям регулятора вдалося "не лише переломити цей тренд, а й забезпечити зростання".

Коментуючи той факт, що з літа 2023 року частка строкових депозитів є відносно стабільною, Ніколайчук пояснив, що постійно відбувається нарощування депозитів на вимогу через нарахування заробітної плати бюджетникам та інших виплат із бюджету, вливання ліквідності. "Тому в цих умовах забезпечити таке зростання - це вже дуже непогано", - констатував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА