09:49 16.01.2024

Рішення про використання заморожених активів РФ для України має бути колективним і буде нескоро - Пріцкер

3 хв читати
Рішення про використання заморожених активів РФ для України має бути колективним і буде нескоро - Пріцкер

Використанню заморожених активів РФ для України має передувати тривала підготовка з шести-семи важких етапів, і таке рішення має бути колективним, а не на рівні однієї країни, не варто чекати на нього швидко, вважає спецпредставник США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

"Триває справжня робота, реальні зусилля і справжні наміри, але ми далекі від завершення... Помилково думати, що це дуже швидко стане панацеєю", - сказала вона під час дискусії в "Українському домі", організованої на полях ВЕФ Фондом Пінчука, Horizon Capital і Western NIS Enterprise Fund у Давосі в понеділок увечері.

Пріцкер визнала, що є величезна надія на те, що російські суверенні активи можуть стати легким джерелом фінансування та розв'язанням проблеми, коли Україні потрібні мільярди доларів, а міжнародна допомога починає затримуватися.

"Але треба усвідомлювати, що це процес, тому G7 виступила із заявою, в якій, по суті, йдеться про те, що Росія повинна заплатити, а міністри мають повернутися і з'ясувати, чи є якийсь спосіб, у який те, що ми називаємо російськими суверенними активами, може бути використано для цієї мети", - зазначила.

Пріцкер пояснила, що йдеться про шість-сім важких кроків на шляху до результату в цьому процесі.

"Вам потрібна правова теорія, стимулююче законодавство, яким є процес управління, куди ви збираєтеся їх витратити, ... хто має право голосувати, хто бере участь у цьому процесі", - перелічила вона низку з них.

Спецпредставник США нагадала, що технічно більшість цих коштів перебуває в Європі, й ці активи приносять дохід.

За її словами, в цьому процесі має взяти участь "купа юристів", і навіть після вивчення цього питання багатьма людьми у США уряд країни не ухвалював жодного рішення, поки що просто заявивши, що Росія має заплатити і чи є спосіб домогтися цього.

"Чесно кажучи, я думаю, що якщо рішення буде ухвалено, воно, в підсумку, стане колективним рішенням ... Я не думаю, що ви побачите, що США збираються щось зробити, це буде колективне рішення, ... всі повинні погодитися", - вважає Пріцкер.

Спеціальний уповноважений президент Франції з економічної допомоги та відновлення України П'єр Ельброн також погодився, що простого рішення не існує, і що це спільна робота, а не рішення тільки США, і має бути більш-менш спільна позиція G7 щодо цього питання, з урахуванням технічних і юридичних аспектів.

"Це не заповнить негайно ту прогалину, яку ми повинні більш-менш заповнити своїми власними засобами, фінансовими коштами, військовим потенціалом тощо", - констатував він.

За його словами, у пов'язаній із російськими державними активами роботі необхідно також підготувати ґрунт для того, щоб із часом міг бути мобілізований приватний сектор для підтримки України.

Ельброн нагадав, що $200 млрд із $300 млрд сконцентровані в одній або двох європейських країнах, переважно в Бельгії, і триває активна робота в Брюсселі, одним із результатів якої стала пропозиція Єврокомісії від 12 грудня про використання доходів від цих активів.

"Вони не такі вже й маленькі, йдеться про EUR15 млрд протягом наступних чотирьох років. І це лише те, що ми називаємо непередбаченим прибутком, отриманим Euroclear, депозитарієм активів центрального банку Росії", - уточнив спецпредставник Франції.

Він пояснив, що до питання використання цих активів необхідно уважно поставитися, оскільки, очевидно, це може мати системний вплив на євро.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" провела перше за 11 років 3D сейсмічне дослідження

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА