11:16 24.01.2024

Указ про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки оприлюднено на сайті президента

3 хв читати
Указ про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки оприлюднено на сайті президента

Рада Національної безпеки і оборони рекомендувала президенту України утворити Раду з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану, а також доручила Кабінету Міністрів невідкладно внести до ВР законопроєкти щодо посилення механізмів функціонування Бюро економічної безпеки (БЕБ) та консолідації повноважень органів правопорядку щодо протидії правопорушенням, які посягають на економіку держави, в єдиному органі - БЕБ.

Відповідне рішення РНБО від 23 січня введено в дію того самого дня указом президента Володимира Зеленського №21, оприлюдненим на сайті глави держави.

Згідно з ним, уряд також має подати до парламенту поправки до Кримінального процесуального кодексу України, законів "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" щодо встановлення додаткових гарантій захисту законних інтересів підприємництва під час здійснення кримінального провадження.

Крім того, постановила РНБО, у законі "Про оборонні закупівлі" необхідно врегулювати граничний рівень прибутку для державних контрактів, які виконувалися / виконуються під час воєнного стану.

Ще одним завданням для уряду є проведення аудиту системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування.

РНБО також рекомендувала Офісу генерального прокурора, Державному бюро розслідувань, Національній поліції України, БЕБ, Службі безпеки України провести у тримісячний строк аудит вжитих щодо суб'єктів господарювання обмежувальних заходів у кримінальних провадженнях і визначити доцільність їх подальшого застосування, як і актуальність відображення інформації про них у публічних електронних реєстрах; а також утримуватися протягом трьох місяців від проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях, якщо таке застосування може заблокувати підприємницьку діяльність.

Цим органам також рекомендовано невідкладно провести аудит зареєстрованих кримінальних проваджень, розслідування в яких здійснюється щодо кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави, та за результатами аудиту виробити ефективні механізми забезпечення захисту підприємництва від можливих зловживань з боку правоохоронних органів.

Офісу генпрокурора спільно з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції також рекомендували забезпечити розроблення аналітичного модуля до Єдиного реєстру досудових розслідувань з можливістю публічного доступу до аналітичних узагальнених даних щодо діяльності правоохоронних органів і модуля подання онлайн скарг від підприємців.

Як повідомлялося, громадська спілка "Маніфест 42" у середині грудня звернулася до президента України із закликом опрацювати та внести до ВР два законопроєкти - про запровадження мораторію на арешт рахунків і "маски-шоу за участю силовиків" на період дії воєнного стану із винятками лише для справ, що стосуються національної безпеки, а також про надання адвокатам додаткових інструментів захисту підприємців, проти яких порушено кримінальні справи, та обмеження для правоохоронців у сферах, де спостерігається найбільше зловживань.

Крім того, бізнес зазначав, що надану влітку минулого року з боку влади обіцянку консолідувати функції правоохоронних органів щодо боротьби з економічними злочинами в одному органі - БЕБ разом з його перезавантаженням поки що не виконано.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА