14:10 17.05.2024

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

3 хв читати
Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Представник уряду Чеської Республіки у справах України Томаш Копечні говорить про "унікальну" участь Тайваню в спільних із Чехією проєктах із надання допомоги українському народу, який страждає від наслідків російського вторгнення.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Копечні, кажучи про участь Тайваню в трьох спільних з урядом Чехії проєктах, сказав: "Участь Тайваню в цих проєктах унікальна. Це була ініціатива Тайваню, коли півтора року тому цей уряд дуже швидко і спонтанно вступив у контакт з урядами Чехії, Литви та Польщі, заявивши, що вони хочуть допомогти Україні. І ми сказали - так, звісно. Ми дуже добре знаємо Україну, і в нас є відповідний досвід. Це унікально, тому що раніше ніколи такі проєкти не були реалізовані. Навіть якщо зараз немає офіційних дипломатичних каналів між Тайбеєм і Києвом, особливо важливо, також і для нас, що Тайвань - це країна, яка допомагає українському народу. І український народ знатиме про це".

За словами співрозмовника агентства, уряди Чехії та Тайваню здійснюють три спільні проєкти у сфері забезпечення українців енергетикою, питною водою та у сфері надання першої медичної допомоги.

"У медичній сфері ми говоримо про постачання систем першої допомоги в лікарні Харківської області. Це кілька повністю модернізованих і обладнаних палат із навченими лікарями у сфері гінекології, інтенсивної допомоги, педіатрії та хірургії. Це було зроблено тому, що лікарні переповнені пацієнтами з бойовими травмами, пораненнями, і більшість лікарів, так само як і наявні потужності, використовуються для них. А зазначені чотири сфери - це первинні потреби мільйонів цивільного населення", - розповів Копечні.

У галузі енергетики Чехія і Тайвань постачають так звані "ко-генератори - обладнання, яке комбінує обігрів та електроенергію". "Це великі коробки з генератором, які комбінують обігрів та енергію в районах із проживанням 15-20 тис людей. Це обладнання - спільне виробництво чеських і тайванських компаній", - деталізував співрозмовник агентства. Загалом, за його словами, в Україну буде поставлено 10 таких приладів.

У сфері водозабезпечення Чехія і Тайвань постачають так звані фабрики води. "Це система в контейнері, яка під'єднана до забрудненого джерела води й очищує воду для населення до рівня питної. Після руйнування дамби в Новій Каховці тільки в Дніпропетровській області понад 1 млн людей відчувають нестачу питної води, а в усій Україні, за оцінками ООН, налічується від 5 до 6 млн людей, які не мають регулярного доступу до питної води. Це реально велика проблема", - констатував він.

За словами Копечні, це обладнання мобільне і його можна легко встановити на місцях. Загалом в Україну буде поставлено 13 одиниць такого обладнання, причому одна одиниця достатня для забезпечення водою близько 10 тис. осіб. "Ми це робимо в координації з місцевою владою", - додав представник уряду Чехії.

Він також уточнив, що проєкти у галузі енергетики та води, які були розпочаті торік, розраховані на один рік і завершуються цього червня, а проєкт у сфері медицини розрахований на три роки.

Копечні також висловив сподівання, що співпраця Чехії та Тайваню "триватиме, і народ Тайваню та його уряд побачать вигоди від такої участі", зокрема в процесі реконструкції та відновлення України. "Така допомога робить Тайвань більш видимим на міжнародній арені. Вони бачать, що Україна - це місце, де відбуваються події, які також можуть визначити і їхню долю. Україна зазнає агресії вже багато років, водночас (з боку Пекіна) є дедалі сильніші заяви про возз'єднання Тайваню з Китаєм. Тайвань - партнер, який піклується про світ, і світ має піклуватися про Тайвань", - наголосив представник уряду Чехії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Іспанський "Реал" - переможець Ліги чемпіонів УЄФА

Кількість боїв на всій лінії фронту зросла до 73, найбільше зіткнень відбулося на покровському напрямку

Армія РФ від початку доби завдала ударів КАБами по Харкову і п'яти населених пунктах області

У Києві лімітів споживання е/е може вистачити тільки для забезпечення 76% потреб

"Укренерго" в неділю, 2 червня, введе ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

Зеленський провів першу в дипломатичній історії України зустріч із президентом держави Тимор-Лешті

Зеленський обговорив із членами Палати представників США посилення української ППО додатковими системами та ракетами

Олена Зеленська разом з естонською делегацією відвідали прийомну родину, для якої побудували дім

Війська РФ за день здійснили п'ять артобстрілів і три удари БПЛА по Нікопольському району, пошкоджено підприємство і ЛЕП

У Харкові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожого ракетного удару в ніч на 31 травня - Терехов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА