12:35 16.10.2023

СБУ знешкодила банду рекетирів, які тероризували жителів Прикарпаття

2 хв читати
СБУ знешкодила банду рекетирів, які тероризували жителів Прикарпаття

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією нейтралізувала злочинне угруповання, що вимагало кошти й майно в жителів західних областей України.

"Банда діяла під контролем "смотрящого" за Івано-Франківською областю, відомого кримінального авторитета. Учасники угруповання тероризували мешканців регіону, вимагали гроші й відбирали приватне майно. Для цього створювали штучні конфліктні ситуації або комерційні спори, а потім виставляли "рахунок" за мирне вирішення проблеми", - повідомляється в телеграм-каналі СБУ в понеділок.

За інформацією спецслужби, у разі відмови віддати гроші або майно учасники банди погрожували потерпілим і їхнім сім'ям насильством і фізичною розправою, а також конфіскацією автомобілів і нерухомості. "За один рекетирський наліт фігуранти могли вибити з людини від 10 до 500 тис. у гривневому еквіваленті. У такий спосіб зловмисники намагалися обкласти даниною місцевих підприємців і поступово розширювали свій вплив на прилеглі регіони України", - йдеться в повідомленні.

У СБУ наголошують, що з початком повномасштабної війни бандити почали видавати себе за військових і правоохоронців, які беруть участь у бойових діях. "Вони обіцяли жертвам, що заберуть до себе на нуль, де забиратимуть зарплату в рахунок сплати боргу", - уточнюють у спецслужбі.

Водночас, як встановила СБУ, учасники банди оформили собі довідки про непридатність до військової служби за станом здоров'я.

За наявними даними, діяльність банди призводила до загострення криміногенної обстановки і негативно впливала на суспільно-політичні настрої серед жителів Прикарпаття.

Співробітники СБУ задокументували факт вимагання 150 тис. грн у місцевого підприємця. "Фігуранти неодноразово погрожували чоловіку, що заб'ють молотками, битимуть трубами по голові, зламають ноги та зроблять інвалідом, якщо він не сплатить їм гроші", - ідеться в повідомленні.

Правоохоронці затримали двох активних учасників угруповання під час передачі їм усієї суми від потерпілого. Затриманим повідомлено про підозру.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА