20:50 10.11.2023

Соціалісти в Іспанії домовилися з низкою партій, отримавши для Санчеса підтримку його переобрання на посаді прем'єра

2 хв читати
Соціалісти в Іспанії домовилися з низкою партій, отримавши для Санчеса підтримку його переобрання на посаді прем'єра

Іспанська соціалістична робітнича партія (ІСРП) в.о. прем'єр-міністра Педро Санчеса уклала угоди про коаліцію з кількома невеликими партіями, що дасть змогу забезпечити йому підтримку, необхідну для переобрання на посаду глави уряду, повідомляє в п'ятницю Associated Press.

У п'ятницю Санчес та ІСРП підписали угоди з Баскською націоналістичною партією і Канарською коаліцією. Водночас раніше були досягнуті домовленості з партіями "Разом за Каталонію" і "Ліві республіканці Каталонії". З підтримкою ще кількох партій, це дасть змогу забезпечити Санчесу 179 із 350 голосів членів парламенту.

Очікується, що дата дебатів і голосування буде призначена найближчими днями.

Угода про коаліцію викликала невдоволення у Загальної ради судової влади, що об'єднує іспанських суддів, зазначає агентство ЕФЕ. На думку цієї ради, коаліційна угода "містить серйозні нападки на принципи правової держави, а також - на принцип поділу влади".

Претензії у суддів викликав той факт, що Санчес пообіцяв амністію низці видних прихильників незалежності Каталонії в обмін на згоду їхньої партії приєднатися до панівної коаліції. У Загальній раді судової влади вважають, що рішення про скасування призначених судами покарань - прерогатива саме судової, а не виконавчої влади.

В об'єднанні іспанських суддів пояснюють, що "заради того, щоб отримати можливість залишитися прем'єром Іспанії, нинішній очільник уряду пішов на угоду з особою, яка переховується від правосуддя (лідером прихильників незалежності Каталонії Карлесом Пучдемоном - ІФ), і пообіцяв йому звільнення від покарання за низку злочинів, зокрема, за корупцію".

Крім того, судді наголошують, що коаліційна угода "передбачає можливість проведення політичними партіями в парламенті розслідувань щодо суддів. Це завдасть удару по принципу незалежності судової влади, закріпленому в іспанському законодавстві".

Іспанські судді повідомили, що надіслали скаргу щодо коаліційної угоди до Єврокомісії та голови Євроради Шарля Мішеля.

Раніше спробу набрати достатню кількість голосів у парламенті для формування уряду зробив лідер Народної партії Альберто Фейхоо, однак зазнав невдачі.

Якщо до 27 листопада жоден із кандидатів не зможе заручитися підтримкою депутатів нижньої палати парламенту і сформувати новий уряд, король Іспанії Філіп VI підпише указ про розпуск обох палат парламенту й оголосить про проведення загальних виборів 14 січня 2024 року.

На загальних виборах, які відбулися в Іспанії 23 липня цього року за рішенням Санчеса, який обґрунтував їхню необхідність невдалими результатами його Соціалістичної робітничої партії на регіональних і муніципальних виборах, Народна партія здобула найбільшу кількість місць у парламенті - 136, проте не отримала парламентської більшості. Соціалісти зі 121 місцем стали другою силою в новому складі парламенту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА