19:55 03.02.2021

Профільний комітет Ради просить Разумкова прискорити проведення парламентських слухань щодо протидії фейкам

2 хв читати
Профільний комітет Ради просить Разумкова прискорити проведення парламентських слухань щодо протидії фейкам

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова планує звернутися до голови парламенту Дмитра Разумкова з проханням після карантину провести одними з перших парламентські слухання на тему "Свобода слова або свобода брехні. Правда чи фейки".

"Рішення, яке прийняв комітет, безпосередньо не стосується телеканалів "112 Україна", ZIK і Newsone, але опосередковано стосується цієї ситуації також. У зв'язку з тим, що більшість членів комітету не вважають ці телеканали ЗМІ, тобто в прямому розумінні медіа, а пропагандистськими каналами, то моя пропозиція стосувалася того, щоб звернутися до Разумкова з проханням прискорити проведення парламентських слухань на тему "Свобода слова або свобода брехні. Правда чи фейки". Ці слухання були заплановані на 9 грудня 2020 року, але у зв'язку з карантином були перенесені на невизначений час, як і ще вісім інших. У своєму зверненні ми просимо, щоб після завершення карантину наші парламентські слухання були одними з перших, оскільки протидія інформаційній війні і агресії є актуальною. Для цього потрібно напрацювати законодавчі механізми", - повідомила в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" голова підкомітету з питань права громадян на інформацію комітету Ради з питань свободи слова Тетяна Циба (фракція "Слуга народу") в середу.

Вона уточнила, що в рамках підготовки цих слухань профільний комітет напрацьовує рекомендації і проводить консультації з експертами, які "допомагають визначити, що є пропагандою, що - журналістською етикою, а що - маніпуляціями".

"Це дуже складні поняття. Всі якось інтуїтивно це приймають, але в законодавчому полі вони не прописані, немає визначень, грунтуючись на які можна було б притягнути до відповідальності ті чи інші канали", - уточнила парламентарій.

Вона також додала, що під час засідання також звучали пропозиції щодо прийняття рішення щодо скасування указу президента про санкції проти телеканалів "112 Україна", ZIK і Newsone, але вони не знайшли підтримки більшості членів комітету.

За словами Циби, засідання комітету, яке почалося о 14:30, тривало кілька годин. Участь у ньому брали представники телеканалу "112 Україна" і голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Як повідомлялося, 2 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення санкцій проти народного депутата України Тараса Козака (фракція "Опозиційна платформа - За життя"), а також восьми компаній - засновників телеканалів "112 Україна", ZIK і Newsone, повідомила прес- служба Офісу президента.

Зі свого боку "112", "ZIK" і "NewsOne" заявили про намір боротися за право бути в ефірі і віщати для українців.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА