16:47 15.03.2024

Кабмін схвалив програму забезпечення розвитку та функціонування української мови до 2030 року

3 хв читати
Кабмін схвалив програму забезпечення розвитку та функціонування української мови до 2030 року

Кабінет Міністрів України схвалив Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

"Програма, яку розробило наше міністерство, спрямована не тільки на створення умов для подолання наслідків русифікації, а й на розвиток і використання державної мови в усіх сферах суспільного життя. Крім того, вона охоплює заходи популяризації української мови у світі, адже українською розмовляють найсміливіші люди на землі", - наводить слова в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва пресслужба відомства.

Зазначено, що програма сприятиме поступовому формуванню комфортного та функціонального єдиного мовно-інформаційного україномовного простору на всій території України.

Зокрема, вона передбачає такі спецпроєкти: подолання наслідків лінгвоциду державної мови та заходи з відновлення функціонування української мови на деокупованих територіях; інформаційні кампанії та інші заходи з просування української мови в Україні та світі; удосконалення рівня володіння та викладання української мови педагогічними працівниками.

Очікується, що до 2030 року 100% держслужбовців і посадовців мають володіти державною мовою відповідно до вимог українського правопису й інших стандартів, визначених Національною комісією зі стандартів державної мови.

"Також українська - мова комунікацій, ведення документації та споживання інформації. Для цього створюватимуть додаткові умови для опанування державної мови працівниками бізнес-сфери, а також запровадять чіткі державні стандарти, зокрема української професійної термінології", - зазначили в міністерстві.

Серед іншого очікується, що реалізація програми сприятиме тому, щоб до 2030 року 80% українців у родині та побуті розмовляли українською мовою, а частка україномовного культурного продукту має збільшитись із 55 до 85%.

Згідно з повідомленням пресслужби уповноваженого із захисту державної мови, серед завдань програми: зміцнення державного статусу української мови, її захисту, розвитку та популяризації; забезпечення реалізації громадянами права на одержання інформації та послуг українською мовою; забезпечення дотримання посадовцями органів державної влади та органів місцевого самоврядування вимог мовного закону; покращення якості викладання державної мови в закладах освіти; проведення іспитів на рівень володіння державною мовою.

Окрім цього, серед завдань: сприяння проведенню наукових досліджень у сфері українського мовознавства та соціолінгвістики, а також української жестової мови; розвиток національної словникової бази та забезпечення вільного доступу до неї користувачів; збільшення кількості та поліпшення якості україномовного аудіовізуального культурного продукту на телебаченні, радіо, кіно- та відеомережі.

Серед іншого державна програма передбачає: запровадження та популяризацію безкоштовних курсів; реалізацію пілотного проєкту "Українська мова - офіційна мова Європейського Союзу"; затвердження стандарту з української мови як іноземної та розроблення освітніх програм "Українська мова як іноземна"; затвердження стандартів української термінології; реалізацію всеукраїнського проєкту "Національна словникова база"; надання державної допомоги на придбання книжок; створення та розповсюдження навчальних посібників для викладання української мови закордонним українцям.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Полтавщині двома ракетами, постраждалих немає - голова ОВА

Парламент Естонії підтримав закон про використання заморожених активів РФ на користь України

ХЕРСОН ПІД ОБСТРІЛОМ ВОРОГА - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Світові лідери шоковані замахом на Фіцо, бажають йому одужання

На Дніпропетровщині загинули двоє залізничників після обстрілів ворога

Ворог продовжує атаки вздовж майже всієї лінії фронту, на харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено п'ятиповерхівку, двох людей госпіталізовано - Синєгубов

ЗМІ: Замах на прем'єр-міністра Словаччини Фіцо скоїв 71-річний письменник Юрай Цинтула

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалий - Синєгубов

Зеленський замінив Еміне Джапарову на Ірину Боровець на посаді голови Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО - указ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА