04:51 17.11.2023

СБР поступово беруть гору в конфлікті з військовими в Судані - ЗМІ

3 хв читати
СБР поступово беруть гору в конфлікті з військовими в Судані - ЗМІ

 Суданські Сили швидкого реагування (СБР) витісняють збройні сили Судану і можуть спробувати захопити всю країну, повідомляє в четвер видання The Economist з посиланням на думку аналітиків.
"За останні тижні СБР здобули кілька великих перемог. Військові аналітики припускають, що вони можуть зробити спробу взяти під контроль решту країни", - інформує газета.
"Коли вибухнула війна, багато хто очікував глухого кута. Уже зараз СБР перемагають. У серпні, демонструючи посилення хватки СБР у Хартумі, глава ЗС Судану генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан покинув штаб-квартиру військових у столиці", - нагадує газета.
Водночас, за деякими даними, СБР близькі до захоплення решти позицій суданських військових у Хартумі.
Наразі військові утримують Порт-Судан на Червоному морі і сільськогосподарські землі на сході, а СБР - золоті копальні на заході, кордони з Чадом і ЦАР, беруть під контроль нафтопровід із Південного Судану: суданська влада раніше отримувала з нього плату за транзит нафти. Також загони СБР помічені в провінціях Білий Ніл і Ель-Гезіра на південному сході країни - у традиційному оплоті військових.

СБР ведуть успішний наступ у регіоні Дарфур і вже захопили основні військові бази там. У жовтні впала Ньяла - друге за величиною місто Судану, адміністративний центр провінції Південний Дарфур, а також перевалочний пункт для озброєнь, що йдуть із ЦАР. На початку листопада СБР взяли на заході Судану місто Ардамата, розташоване за 10 км на північ від Ель-Генейни - столиці провінції Західний Дарфур. СБР використовують нові ударні безпілотники, які знищують важку артилерію урядових сил.
Також СБР стягують сили з півночі та півдня до Ель-Фашира - центру провінції Північний Дарфур. Тут закінчуються запаси провізії, води і медикаментів, при цьому тут скупчилися тисячі цивільних осіб, які втекли з інших регіонів Дарфура. The Economist пояснює, що якщо СБР захопить Ель-Фашир, то візьме під контроль регіон Дарфур і отримає контроль над ключовим шляхом постачань зброї і палива із сусідньої Лівії. "Це лише питання часу, коли таке трапиться", - наводить видання слова неназваного західного дипломата.
На думку аналітиків, у підсумку Судан може розпастися по лінії Нілу, або СБР після захоплення Хартума можуть спробувати дійти до Порт-Судану і Червоного моря.

У жовтні суданські військові та СБР знову почали переговори в Джидді. Однак, за інформацією від офіційних осіб в ОАЕ, СБР і сили, що підтримують їх, не бачать сенсу в перемир'ї в умовах перемог СБР. Своєю чергою військові вимагають від своїх супротивників роззброїтися і відступити на свої бази. "Впадає в око невідповідність між слабкістю збройних сил Судану та їхньою максималістською позицією на переговорах", - зазначив один європейський дипломат.
Збройний конфлікт між суданськими військовими та Силами швидкого реагування триває в Судані з 15 квітня. Точні цифри загиблих невідомі. Свої домівки були змушені покинути приблизно 6,3 млн осіб, а 1,4 млн втекли з країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА