13:12 16.01.2024

Борги держшахт за е/е досягли 14 млрд грн - перший заступник голови енергокомітету Ради

2 хв читати
Борги держшахт за е/е досягли 14 млрд грн - перший заступник голови енергокомітету Ради

Заборгованість державних вугледобувних компаній за електроенергію сягнула 14 млрд грн, повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко.

"Учора на комітеті ми розглядали необхідність введення чергового мораторію на стягнення боргів із державних шахт. А знаєте, скільки вони винні за е/е? Уже 14 млрд грн. З одного боку, комітет і уряд щось роблять, щоб зменшити борги споживачів за надані послуги, і водночас викривляється картина такими мораторіями", - сказав він під час дискусії Energy Club щодо зняття Кабміном мораторію на відключення комунальних послуг за борги.

Як повідомлялося, 9 грудня 2023 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт про продовження дії мораторію на банкрутство державних шахт до 1 січня 2025 року.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що стабільна робота підприємств вугільної галузі важлива для гарантування енергетичної безпеки країни в осінньо-зимовий період.

Уряд України наприкінці грудня 2023 року скасував запроваджену на початку повномасштабної агресії заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їхньої несплати або неповної оплати, а також заборону на нарахування та стягнення штрафів і пені, інфляційних нарахувань на заборгованість за несплату таких послуг.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів №1405 від 29 грудня 2023 року, такий мораторій зберігається лише для територій, де тривають бойові дії згідно з переліком Мінреінтеграції.

Крім того, з 6 січня втратив чинність наказ Міністерства енергетики №148 від 13 квітня 2022 року "Про врегулювання питань щодо постачання електроенергії споживачам і розрахунків між учасниками роздрібного ринку е/е в період дії в Україні воєнного стану", згідно з яким також обмежували можливість відключення цілої низки підприємств і об'єктів, зокрема об'єктів, які забезпечують тепло-, газо-, електро- та водопостачання, без узгодження з військовими адміністраціями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Нафтогаз" упровадив внутрішній регламент REMIT

"Київтеплоенерго" поміняло на Солом'янці пошкоджену ділянку тепломережі під залізничними коліями без перекриття руху

DFC і Proparco мають намір надати по $50 млн ЄБРР у 2025 р. для покриття ризиків із торговельного фінансування України

НАБУ направило до суду справу про завдання збитків ДП "Укрспирт" на 55 млн грн

"Укрнафта" планує побудувати у 2024 р. ще близько 100 МВт газової генерації

"Метінвест" має стратегію переходу до виробництва "зеленої" сталі, є проєкти з нарощування випуску окатишів DRI - CСO

НБУ очікувано знизив облікову ставку до 13%

"Енергоатом" найближчими днями виведе в плановий ремонт енергоблок 1000 МВт

"Київтеплоенерго" придбає 15 когенераційних установок сумарною потужністю 60,5 МВт за 1,125 млрд грн

"Укрнафта" планує залучити фінансування Deutche Bank на будівництво маневреної генерації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА