00:47 18.04.2024

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

3 хв читати
Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Президент України Володимир Зеленський не виключає, що російських атак може зазнати інфраструктура українських АЕС і у зв'язку з цим просить надати Україні сучасні засоби ППО.

"Росія вже знищила майже всю нашу теплову енергетику. Греблі та обладнання гідроелектростанцій, а також газова інфраструктура зазнають терористичних атак. Росія не відмовляється від радіаційного шантажу і, зокрема, продовжує жорстоко гратися з безпекою Запорізької АЕС. Ми не виключаємо, що інфраструктура інших наших атомних електростанцій і розподільчих мереж також перебуває під загрозою з боку російського терору", - сказав він у середу, виступаючи по відеозв'язку на засіданні Євроради.

"Це може зупинити тільки ППО - конкретні системи, такі як "Patriot", "Iris-T", "Samp-Т", Nasams. Системи, які у вас є. Вони потрібні Україні просто зараз - потрібні, щоб перешкодити Путіну використовувати терористичні методи", - сказав Зеленський.

Він визнав, що "російська армія відчуває свою силу практично в усьому, що належить до збройного компонента. І саме завдяки цій силі - в артилерії, в техніці, в умінні діяти в небі - вони чинять на нас тиск на фронті і поступово рухаються. Путін тепер сподівається, що йому вдасться домогтися успіху у своєму контрнаступі, і єдиним корінням цієї надії є брак зброї серед наших солдатів".

"Ми активно працюємо зі Сполученими Штатами, щоб домогтися належного рішення Конгресу щодо американського пакета підтримки. І я прошу кожного з вас підключитися до спілкування з нашими американськими партнерами, щоб їхня підтримка була реальною", - звернувся він.

Зеленський подякував "кожному з вас за ваші ініціативи та участь у коаліціях з підтримки України, наших сил оборони та безпеки. Я дякую всім, чиї зусилля дійсно ефективні. Але, на жаль, ми поки що не бачили мільйона артилерійських снарядів з Євросоюзу, про які так багато говорили".

"Крім того, деякі інші ініціативи ще не реалізовано повною мірою, і це насамперед позначається на тому, чим можуть скористатися наші солдати на фронті та чого їм ще, на жаль, доведеться чекати. Прошу прискорити реалізацію наших із вами домовленостей - як щодо постачання та спільного виробництва озброєння і боєприпасів, так і щодо фінансування відповідних проєктів", - сказав Зеленський.

Нам потрібно, сказав також Зеленський, "щоб Європейський Союз виконав свої обіцянки, і наш народ повинен бачити, як Україна наближається до повноправного членства".

"Червень - вдалий час, щоб фактично почати переговори з Україною про членство. Тому нам необхідно прийняти переговорну основу і провести першу міжурядову конференцію", - заявив він.

"Російські активи, які зараз заморожені, мають бути використані для захисту життів від російського терору. Це теж справедливо. І, будь ласка, постарайтеся обмежити доходи Росії", - звернувся до членів Євроради Зеленський.

За його словами, "Європа може забезпечити нульову терпимість до всього, що приносить Росії прибуток від терору і дестабілізації. Це теж буде справедливо. Але це також буде ефективно".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПОВТОРНІ ВИБУХИ В ОДЕСІ - МЕР

ВИБУХИ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Заступник голови ОП Мудра: "право сили завжди програє силі права"

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА