19:27 19.04.2024

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

3 хв читати
Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Країни "Групи семи" заявили про рішучість зміцнити потенціал протиповітряної оборони України, щоб врятувати життя людей і захистити критично важливу інфраструктуру від російських атак.

У комюніке міністрів закордонних справ країн G7 і високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки сказано, що вони рішуче засуджують тривалу агресивну війну Росії проти України й підтверджують непохитну рішучість підтримувати демократичну Україну.

"Ми висловлюємо нашу рішучість, зокрема, зміцнювати можливості протиповітряної оборони України для порятунку життів і захисту критично важливої інфраструктури. Ми також працюватимемо з партнерами в цьому напрямі. У цьому контексті ми цінуємо Air Defense Initiative (IAAD), запропоновану Німеччиною", - зазначено в заяві.

G7 разом із міжнародними партнерами також сповнені рішучості і далі надавати військову, фінансову, політичну, гуманітарну, економічну підтримку розвитку України та її народу.

"Ми закликаємо схвалити подальшу підтримку з боку інших міжнародних партнерів", - йдеться в комюніке.

Країни запевнили, що допомагатимуть Україні ремонтувати й відновлювати її критично важливу енергетичну та екологічну інфраструктуру, а також висловили глибоке занепокоєння щодо повідомлень про використання Росією хімічних речовин як методу ведення війни.

Глави МЗС G7 засудили нещодавні удари РФ по Україні й зазначили, що сповнені рішучості забезпечити повну відповідальність і підтримують Україну в одержанні компенсації за втрати, травми та збитки, що виникли внаслідок агресії Росії. Міністри також запевнили, що суверенні активи Росії в їхній юрисдикції залишатимуться іммобілізованими доти, доки Росія не припинить війни і не відшкодує завданих нею збитків.

"Ми і далі вивчатимемо всі можливі шляхи надання допомоги Україні в одержанні компенсації від Росії відповідно до наших правових систем і міжнародного права. На прохання лідерів ми продовжимо нашу роботу й надамо рекомендації напередодні саміту в Апулії щодо всіх можливих напрямів і можливих варіантів використання іммобілізованих російських активів для підтримки України, згідно з нашими відповідними правовими системами та міжнародним правом", - йдеться в заяві.

Глави МЗС також наголосили, що і далі працюватимуть над досягненням максимально широкої міжнародної підтримки ключових принципів і цілей Української формули миру, зокрема з урахуванням міжнародної конференції високого рівня, запланованої у Швейцарії в середині червня.

Крім того, в комюніке зазначено, що країни "Групи семи" і далі протидіятимуть у тісній співпраці з третіми країнами будь-яким спробам обійти їхні санкції та експортні обмеження. Також вони закликали фінансові установи утриматися від підтримання російської оборонно-промислової бази.

"Ми запровадимо додаткові санкції щодо компаній і приватних осіб у третіх країнах, які допомагають Росії купувати інструменти та інше обладнання, що сприяє виробництву російського озброєння або військово-промисловому розвитку", - йдеться в заяві.

Міністри також закликали Іран припинити допомогу військовим зусиллям Росії проти України й засудили незаконний експорт зброї Північною Кореєю до РФ для використання в Україні. Також G7 висловили серйозне занепокоєння щодо постачання до Росії від підприємств КНР матеріалів подвійного призначення і компонентів озброєння, які Росія використовує для розвитку свого військового виробництва.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обвинувачення обох сторін про застосування хімічної зброї в Україні недостатньо обґрунтовані - ОЗХЗ

Унаслідок авіаудару в Комишувасі поранена людина, пошкоджені будівлі, виникла пожежа - Запорізька ОВА

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА