03:24 13.04.2024

Бельгія починає розслідування за підозрою у втручанні Росії в майбутні вибори в ЄС

2 хв читати
Бельгія починає розслідування за підозрою у втручанні Росії в майбутні вибори в ЄС

Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо оголосив у п'ятницю про початок розслідування за підозрою в російському втручанні в червневі загальноєвропейські вибори, заявивши, що розвідслужби його країни підтвердили існування мережі, яка намагається підірвати підтримку України, повідомляє Associated Press.

"Бельгійські розвідувальні служби підтвердили існування проросійських мереж втручання, які діють у кількох європейських країнах, а також тут, у Бельгії", - заявив Де Кроо.

Де Кроо зазначив, що бельгійські агентства тісно співпрацюють із владою Чехії після того, як там було розкрито операцію з надання проросійського впливу. За його словами, розслідування показало, що до членів Європарламенту зверталися і пропонували гроші за просування російської пропаганди.

"За даними нашої розвідки, цілі Москви гранично зрозумілі. Мета полягає в тому, щоб допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європарламенту і зміцнити певний проросійський наратив у цьому інституті", - сказав він журналістам.

"Це серйозні побоювання, і саме тому я вжив заходів", - сказав він. "Ми не можемо допустити, щоб у нашому середовищі з'явилася подібна російська загроза. Ми повинні діяти, причому як на національному рівні, так і на рівні ЄС".

Він не надав жодних подробиць про те, хто може бути під підозрою. У грудні 2022 року бельгійська влада розкрила операцію з маніпулювання впливом у Європейському парламенті за участю посадовців із Катару. Уряд Катару відкинув звинувачення.

Цього тижня законодавці ЄС обговорювали звинувачення в російському втручанні в роботу парламенту і вибори, а також те, який вплив це може мати на блок. Очікується, що вони ухвалять резолюцію з цього питання на наступній пленарній сесії у Страсбурзі, Франція, яка розпочнеться 22 квітня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА