16:18 20.01.2021

Конфлікт на Донбасі не є і не стане замороженим - голова ОБСЄ

2 хв читати
Конфлікт на Донбасі не є і не стане замороженим - голова ОБСЄ

Конфлікт на Донбасі не є і не може перетворитися у заморожений, заявила чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде.

"Я категорично проти того, щоб називати конфлікт на Донбасі чи в Криму замороженим... Тому що це означатиме, що ви здалися і не вважаєте можливим його вирішити. І я вважаю, що наразі Донбас точно не є замороженим. Адже Тристороння контактна група або "нормандський формат" досі діють, намагаються знайти його вирішення", - сказала Лінде в інтерв'ю "Європейській правді", оприлюдненому в середу.

Вона нагадала, що на саміті "нормандської четвірки" у Парижі була домовленість про нову зустріч лідерів за низки умов. "Україна виконала всі умови. Росія - на жаль, ще ні. Тепер все залежить від того, як триватимуть переговори, від того, як саме буде домовлено виконувати ці умови", - зазначила Лінде.

За її словами, позитив від переговорів все одно є - це перемир'я, яке триває з 27 липня. "І навіть незважаючи на те, що наразі ми бачимо погіршення ситуації, що тиждень тому загинув український військовослужбовець, ситуація все одно набагато краще, ніж була рік тому! Адже у 2020 році лише за січень і лютий було 34 жертви", - зазначила голова ОБСЄ.

Лінде наголосила, що пріоритет її головування - спробувати розв'язати конфлікт або хоча б зробити крок до його вирішення, не відходячи від принципу всеосяжної безпеки.

"І, звісно, обов'язковим є дотримання принципу цілісності та єдності України, що включає український Крим і Севастополь. Звісно, ми ґрунтуватимемося на досягнутому попередніми головуваннями в ОБСЄ, використовуючи і "нормандський формат", і Тристоронню контактну групу", - резюмувала вона.

На запитання про те, чи варто ОБСЄ стати учасницею "нормандського формату", Лінде зазначила, що ні, оскільки "Нормандія" - це вже усталений формат. "Завжди варто аналізувати, що є ефективним, що працює. А нинішній формат "Нормандії" якраз працює", - наголосила голова ОБСЄ.

"Зате ОБСЄ сконцентрувала зусилля в Тристоронній контактній групі, де наша представниця Гайді Грау робить дуже важливу роботу. І навіть якщо в Україні її критикують, насправді вона робить дуже багато, щоб наблизитися до вирішення конфлікту, і ці зусилля заслуговують на підтримку. Так само, як і робота СММ - найбільшої місії нашої організації", - додала вона.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА